LIJEČNICA SAVJETUJE

PRAVILA PRIPREME KOŽE ZA SUNČANJE: Dvije seanse u solariju mogu pomoći ili su zaista opasne?

Ne postoji univerzalno pravilo za pripremanje kože za sunce. Postoje kože koje se niti ne moraju pripremati za izlaganje UV jer po svom tipu imaju dobro razvijene obrambene mehanizme (npr. pigment, debljina kože, imunitet).

Da bi se olakšalo pristupanje problematici kože u odnosu na reakcije prema ultravioletnim zrakama (UV), u Europi se kože kategoriziraju u 4 tipa ( I-IV) te posebni podtip je dječja koža.

Za sve tipove postoje osnovna pravila: ne izlagati se UV u periodu najjačeg djelovanja zraka( 11-15 sati ili 10 do 16 sati ovisno o dobi, periodu godine, geografskom položaju i sl.) i izlagati se postepeno, ako želimo potamnjeti.

Za tipove III i IV (tamniji ten) i bez posebnih potreba, dovoljni su faktori 15 do 25, dok tipovi I i II trebaju upotrebljavati 25 do 50 SPF.

U početku zaštitni faktor mora biti najveći

U početku izlaganja suncu kod tih koža dobro je upotrebljavati faktor 50, a kasnije smanjivati. U tropima ili na visokim nadmorskim visinama (planine) bolje je da sve kože upotrebljavaju viši faktor. Također je neophodno primjenjivati više faktore kod koža sa posebnim potrebama – npr. alergije na sunce, madeži ili pojava melanoma u familiji.

Djeca trebaju primjenjivati mehaničke faktore, ako ih već izlažemo suncu. Tu treba napomenuti da određeni dio UV djeca, a i odrasli, trebaju dobiti radi stvaranja D vitamina. To nikako ne znači da ih treba izlagati suncu u doba najjače insolacije.

‘Solarij ne preporučujem! Ali u dogovoru s dermatologom može se provoditi kao terapija nekih kožnih bolesti ili vrlo rijetko kao priprema u sprečavanju alergija na sunce’, kaže dr. Mirjana Tudorić, spec. za kožne i spolne bolesti.

Povratak na Net.hr