JEDAN OD PRVIH ZNAKOVA

NOVA STUDIJA TVRDI DA JE OVAJ SIMPTOM PUNO ČEŠĆI NEGO ŠTO SE MISLI: Ima ga gotovo svaki drugi zaraženi?

Ako osjetite neobične bolove u trbuhu ili mučninu, imate proljev ili povraćate, svakako obavijestite liječnika

Sve češće ljudi prijavljuju probleme s crijevima, a kažu da je ovaj simptom karakterističan za gotovo polovinu pacijenata zaraženih koronavirusom. Nova studija, objavljena u “American Journal of Gastroenterology”, analizirala je podatke 204 zaražena pacijenta iz kineske provincije Hubei. Istraživači su došli do saznanja da je gotovo 50 posto njih doživjelo proljev, povraćanje ili bol u trbuhu.

Isla Haslam (29) iz Londona, kojoj je nedavno dijagnosticiran COVID-19, kao jedan od prvih simptoma osjetila je upravo tegobe s trbuhom. Ona je za britanski The Sun ispričala kako se jednoga jutra probudila s mučninom. Bila je uvjerena da se otrovala grahom i lećom, koje je prethodnoga dana večerala.

Simptom koji se ne smije ignorirati

Tek dan poslije pojavili su se nešto karakterističniji simptomi koronavirusa, kao što su grlobolja i iscrpljenost. “Probudila sam se usred noći, primijetila da mi je nos začepljen i osjećala sam se užasno. Tijelo me je snažno boljelo, osjećala sam težinu i imala sam groznicu”, opisala je Haslam.

Problemi probavnoga sustava dovoljno su uobičajeni da bi netko posumnjao da ima koronavirus. Voditelji spomenutoga istraživanja ističu da bi liječnici koji zaprime pacijente s takvim simptomom, a potencijalno su imali kontakt sa zaraženom osobom, trebali barem razmotriti prisutnost virusa.

“Ignoriranje pacijenata s ovim simptomom često može dovesti do nesvjesnoga širenja bolesti”, rekli su znanstvenici.

Probavne smetnje uglavnom dolaze s uobičajenim simptomima

U izvješću Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da oko pet posto zaraženih osjeća mučninu, ali, s druge strane, nova istraživanja pokazuju da bi taj broj ipak mogao biti veći te da čak polovina oboljelih može razviti probavne smetnje, pored karakterističnih respiratornih simptoma.

Ovi pacijenti uglavnom razviju i česte simptome koronavirusa, poput otežanog disanja, temperature i suhoga kašlja – svega oko pet posto proučenih slučajeva imalo je isključivo probavne simptome, prenosi Business Insider.

Još neki od manje poznatih simptoma koronavirusa jesu: bol u očima, osjećaj mentalnoga umora te čudno zujanje u glavi.

Povratak na Net.hr