ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

NOVA STUDIJA: Neki pacijenti mogu imati koronavirus i nakon što simptomi nestanu

‘Pacijenti s Covidom-19 mogu biti zarazni čak i nakon simptomatskog oporavka, stoga prema asimptomatskim i nedavno oporavljenim pacijentima valja postupati pažljivo kao prema simptomatskima’

Ono što ljudima daje nadu u vrijeme kada se svijet bori protiv pandemije koronavirusa jesu podaci o broju izliječenih. Ta statistika sugerira kako ipak nije sve tako crno i da bolest nije nepobjediva. No, jednu stvar u vezi s Covidom-19 moramo imati na umu čak i nakon što svi simptomi nestanu.

Naime, čak polovina pacijenata koji su se liječili zbog blage infekcije koronavirusom ostaje pozitivna na virus i do osam dana nakon nestanka simptoma, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”.

U odjeljku “Vremenska kinetika uklanjanja virusa i rješavanja simptoma u novoj infekciji koronavirusom”, dr. Lixin Xie, dr. Lokesh Sharma i suautori izvijestili su o studiji na 16 bolesnika s Covidom-19, koji su liječeni i otpušteni iz bolnice u Pekingu između 28. siječnja i 9. veljače 2020. Ispitivani pacijenti imali su u prosjeku 35,5 godina.

DOKTOR KOJI LIJEČI ZARAŽENE DIRNUO JE SVIJET SVOJOM ŽRTVOM: ‘Dobrovoljno sam postao beskućnik…’

Primarni simptomi kod analiziranih bolesnika

Istraživači su prikupljali uzorke brisa grla svih pacijenata i analizirali. Pacijenti su otpušteni nakon oporavka i potvrde negativnoga virusnog statusa nakon najmanje dvaju uzastopnih testiranja lančane reakcije polimerazom (PCR).

“Najznačajnije otkriće naše studije jest da je polovina pacijenata imala virus čak i nakon što su njihovi simptomi nestali”, rekao je dr. Sharma sa Sveučilišta Yale. “Kod težih oblika infekcije, to razdoblje može potrajati dulje.”

Primarni simptomi kod analiziranih bolesnika bili su: vrućica, kašalj, bol u ždrijelu i otežano disanje. Pacijenti su liječeni nizom lijekova, prenosi MedicalXpress.

Vrijeme od infekcije do pojave simptoma (razdoblje inkubacije) bilo je pet dana među svim bolesnicima, osim jednoga. Prosječno trajanje simptoma bilo je osam dana, dok su pacijenti ostali zarazni u rasponu od jednog do osam dana nakon prestanka simptoma. Dvoje pacijenta boluje od dijabetesa, a jedan od tuberkuloze, od kojih nijedan nije utjecao na tijek bolesti Covid-19.

POTRESNA ISPOVIJEST OBOLJELOG OD COVIDA-19: ‘Ovo ne bih poželio ni najgorem neprijatelju’

Važna poruka za medicinsko osoblje

“Ako ste imali blage respiratorne simptome bolesti i boravili ste u samoizolaciji, produljite karantenu na još dva tjedna nakon oporavka kako biste osigurali da ne zarazite druge ljude”, savjetuje dr. Xie, profesor na Medicinskom fakultetu te specijalist za plućnu i kritičnu skrb u pekinškoj bolnici.

Autori studije također imaju posebnu poruku za medicinsko osoblje: “Pacijenti s Covidom-19 mogu biti zarazni čak i nakon simptomatskog oporavka, stoga prema asimptomatskim i nedavno oporavljenim pacijentima postupajte pažljivo kao prema simptomatskima!”

Istraživači ističu da su svi ti pacijenti imali blaže oblike infekcije i oporavili se od bolesti te da je studija proučavala malen broj pacijenata. Napominju kako je nejasno hoće li slični rezultati vrijediti i za ranjivije bolesnike, poput ljudi starije životne dobi, bolesnika sa slabijim imunosnim sustavom i bolesnika na imunosupresivnim terapijama.

“Potrebna su dodatna istraživanja kako bismo doznali je li virus otkriven testom PCR u stvarnome vremenu sposoban za prijenos u kasnijim fazama infekcije”, zaključio je dr. Xie.

Povratak na Net.hr