PRAZNICI BEZ MUKE

NE MORA SVE BITI SAVRŠENO: Nekoliko načina da učinite blagdansko vrijeme manje stresnim

Sve jedva stižete u zadnji tren, obitelj vas izluđuje, nemate vremena za napraviti sve što ste planirali napraviti i blagdani vas pretvaraju u pravog Grincha? Ako vam vrijeme blagdana stvara samo stres, a od veselja niti ‘v’, imamo za vas nekoliko savjeta.

Nemojte biti mučenik

Ako vam je, na primjer, pripremanje blagdanske večere prestresno, pokušajte nešto promijeniti. Možda je dovoljno da pozovete manje ljudi k sebi, ili pak, od večere napravite buffet.

Također, ako se preznojavate oko pravljenja savršenog kolača, a nemate dovoljno vremena, budite svjesni toga da nije nikakva sramota kupiti kolače u obližnjoj trgovini, slastičarni ili pekarnici.

Dopustite si nesavršenstvo

Ne mora svaka božićna dekoraciji biti na milimetar precizno obješena i postavljena u vašem domu kako bi proveli vesele blagdane. Svaki poklon ne mora biti savršen. Ako morate birati između provođenja više vremena s djecom ili prijateljima i živciranja oko sitnih detalja koje nitko neće primijetiti, zna se što morate izabrati.

Sjetite se što je doista važno

Naravno da imate cijeli popis darova koje mislite da morate kupiti i stotinu stvari koje mislite da morate napraviti prije nego što počne blagdansko ludilo. Ali provođenja vremena s obitelji i prijateljima, duhovni mir, ljubav i sloga su puno važniji od svih ostalih detalja kojima se zamarate.

Stanite na trenutak i osjetite zahvalnost prema svima i svemu što vas okružuje.

Darujte druge

Ako se zbog blagdana osjećate usamljenima, probajte darivati druge. Najbolji način da vas ispuni blagdanski duh je da darujete. Ispunite se pomaganjem i darivanjem onima koji su manje sretni od vas.

Stvarajte nove tradicije

Ne postoje “pravilni način” na koji se blagdani moraju provesti. Ako je kupovanje darova izmaknulo kontroli ili ako financijski niste u prilici darivate sve bližnje, pokušajte se organizirati tako da u krugu obitelji i prijatelja izvlačite imena, tako da svatko kupi po jedan poklon.

Ili, možda, ove godine priuštite samo djeci darove, a s prijateljima doma popijte čašu vina. Nemojte dopustiti da vas osjećaj krivnje kontrolira i odbacite tradicije koje više ne funkcioniraju.

Povratak na Net.hr