BOLJE OD VJEŽBANJA

‘NAJJAČE ORUŽJE KOJE IZAZIVA I TIJELO I MOZAK’: Ova zabavna aktivnost dokazano će vas najdulje održati mladima

U usporedbi s vožnjom bicikla i nordijskim hodanjem, koji su poznati kao najbolji čuvari mladosti mozga, ples daje još bolje rezultate.

Plesanje održava mozak mladim, pokazuje najnovije istraživanje. Ova zabavna i zdrava aktivnost usporava tjelesni i mentalni pad, ponekad čak i djeluje unatrag.

“Pokazalo se da dvije različite tjelesne vježbe (ples i trening izdržljivosti) podjednako jačaju područje mozga koje inače slabi s godinama. Ipak, jedino je ples napravio primjetne promjene u držanju i ravnoteži”, kaže dr. Kathrin Rehfeld, autorica studije.

ZNANSTVENICI SLOŽNI: ‘Ova vrsta vježbi ključna je za zdravlje… Vratit će vam energiju, mladost i vitalnost’

Istraživači su promatrali dvije skupine ljudi od 68 godina. Tijekom 18 mjeseci, pohađali su ili satove plesa ili treninge izdržljivosti i fleksibilnosti. Rezultati su pokazali pozitivne pomake u objema grupama, ali ples je ipak dao bolje pojačanje. U toj je skupini ispitanicima hipokampus (područje zaduženo za pamćenje) primjetno narastao.

“Svatko bi volio živjeti neovisno o drugima što je dulje moguće. Tjelesna aktivnost jedan je od čimbenika životnog stila koji svakako tomu doprinosi, ali smatram da je ples najjače oružje koje izaziva i tijelo i mozak, osobito u starijoj životnoj dobi”, kazala je dr. Rehfeld za Psy Blog.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr