NAJBOLJA PREVENCIJA

MAJČINO MLIJEKO: Jedina namirnica koja će vašem djetetu produžiti život i zaštititi ga od bolesti

Nakon poroda, majčino mlijeko nastavlja ulogu zaštitnika i hranitelja organizma bebe. Ono sadrži sva antitijela koja pomažu pri sprječavanju bolesti i raznih infekcija.

Antitijela su neophodna u prvih šest mjeseci, kada se imunološki sustav novorođenčeta tek razvija, ali i kasnije, do prve godine života, piše Unicef. Majčino mlijeko čuva i štiti organizam bebe od različitih infekcija i alergija.

Procjenjuje se kako bi dojenje moglo spasiti živote novorođenčadi u siromašnim zemljama, a mogla bi se izbjeći i smrt čak 800.000 djece diljem svijeta. Dojenje produžava životni vijek djeteta i smanjuje rizik od dijabetesa i pretilosti kasnije u životu.

NAVUKLA SE NA DOJENJE: Njezina kćer ima 14 mjeseci, ali ju mama ne odvaja od sise

Studija objavljena u britanskom medicinskom časopisu Lancet ističe blagodati dojenja, ne samo za bebe, nego i za majke. Istraživači smatraju kako bi dojenje moglo spasiti oko 20.000 žena od raka dojke i raka jajnika.

Postotak dojenja je relativno nizak

“Važno je da globalno skrenemo pažnju na važnost dojenja. Postoji velika predrasuda o tome da majčino mlijeko može biti zamijenjeno umjetnim formulama, što zapravo dovodi do brojnih zdravstvenih posljedica”, kaže autor studije profesor Cesar Victora sa sveučilišta Pelotas u Brazilu.

U visokorazvijenim zemljama, tek svako peto dijete majka doji do prvog rođendana. U srednje i slabo razvijenim zemljama djeca se doje manje od šest meseci.

Gledajući globalno, postotak dojenja beba je relativno nizak, pogotovo u razvijenim zemljama.

VAŽNIH PRVIH ŠEST MJESECI: Dojena djeca kasnije imaju manje problema s ponašanjem

Majke dojenje uglavnom smatraju ili nepraktičnim, ili pak imaju problema s dojenjem ili izdajanjem.

Stručnjaci su naznačili i ekonomski utjecaj dojenja na društvo, budući da bi se prevencijom u smislu dojenja, mogli smanjiti izdaci za liječenje raznih bolesti kasnije u životu djeteta.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr