BRŽI REZULTATI

IZUMLJEN PRVI PAMETNI APARATIĆ ZA ZUBE: Ima LED svjetla i baterije, a nosit ćete ga znatno kraće nego dosad

Ova inovacija u industriji lijepog osmijeha skratit će vrijeme nošenja aparatića za zube, a time i smanjiti troškove zubarskih kontrola.

Aparatić za zube iz 3D printera imat će LED svjetla i litijsku baterijicu na svakom zubu. Time će se znatno olakšati stomatolozima pregledi, a pacijentima nošenje. Ovaj poluprozirni aparatić pokretat će litijske baterije koje će napajati rasvjetu. Stručnjaci jamče kako je proizvod u potpunosti neotrovan.

Stomatolog će programirati cijeli sustav prilagođeno svakom pacijentu, a svjetlosna bi terapija trebala ubrzati proces regeneracije zuba, tako da bi i vrijeme nošenja aparatića trebalo biti uvelike skraćeno.

Ova inovacija poravnavat će zube mijenjanjem DNK-a stanice zuba kako bi se povećala njihova opskrba energijom, što im omogućuje da se brže kreću i stoga se brže poravnavaju zahvatom. LED svjetiljke neće biti vidljive tijekom nošenja jer, naime, emitiraju svjetlosnu valnu duljinu koja se ne može vidjeti golim okom.

Jesu li zubni aparatići budućnost oralnog seksa?

“Nakon incidenta sa Samsungovim smartphoneima čije su baterije znale eksplodirati, uvidjeli smo kako tradicionalne baterije u svojoj trenutnoj formi ovdje ne dolaze u obzir. Stoga smo redizajnirali najsuvremeniju tehnologiju litij-ionske baterije u fleksibilnu bateriju, nakon čega slijedi inkapsulacija, uz čiju je pomoć nastao prvi pametni zubni aparatić”, objašnjava autor studije Muhammad Hussain.

Baterije, koje se mogu ukloniti i puniti, fleksibilne su i debele svega 1,7 – 2,25 milimetara. Obložene su mekim materijalima koji spriečavaju curenje u usta. Kao dokaz njihove sigurnosti, kada su ljudske bubrežne stanice bile uzgajane na baterijama nekoliko dana, napredovale su i umnožavale se.

Testovi su također pokazali da je snaga baterija ostala visoka čak i nakon kontinuiranog nošenja aparatića. Nepoznato je, međutim, kada će pametni aparatić biti dostupan, s obzirom na to da su potrebne daljnje znanstvene studije, piše Daily Mail.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr