DJELUJU LI KREME?

HIJALURONSKA KISELINA: Novo oružje u borbi protiv starenja kože i zglobova

Ova kiselina sastavni je dio većine organa, a najviše je ima u koži. Koristi se kako bi zadržavala i vezivala vodu te je zbog toga postala popularna u njezi kože.

Hijaluronska kiselina pronađena je prije 60-ak godina i to u očnoj jabučici. Osim tamo, nalazi se u vezivnom tkivu, hrskavici, zglobovima ali ipak najviše u koži. Sastavni dio većine organa i ključna je molekula u procesu starenja kože. Naziva se još hyaluronan, hyaluronate ili HA.

Djelovanje hijaluronske kiseline

HA je prirodni polisaharid ili ugljikohidrat u ljudskom tijelu. To je molekula želatinozne strukture koja ima zadatak zadržavati i vezivati vodu. Ispunjava praznine između tkiva pa time podmazuje, to jest ublažava oštećivanje zglobova. Zbog sposobnosti vezivanja vode, hijaluronska kiselina smatra se najboljim oružjem u borbi protiv starenja kože.

Preko 50% ove kiseline nalazi se u koži, točnije između stanica kože gdje pruža vlažnost, čvrstoću i gipkost. Neophodna je za održavanje strukture kože te uz kolagen pomaže mladolikom izgledu i elastičnosti kože. Kolagen, koji je važan mineral protiv starenja kože, treba hijaluronsku kiselinu kako bi ga ona hidratizirala i poticala njegovu aktivnost.

Hijaluronska kiselina blagotvorna je za našu kožu jer:

  • odgovorna je za elastično svojstvo kože

  • veže i apsorbira vodu što koži daje punoću

  • smanjuje stvaranje bora

  • smanjuje već postojeće bore i nepravilnosti

  • poboljšava hidratizaciju kože

  • stimulira proizvodnju kolagena u koži

  • djeluje kao antioksidans i štiti kožu od slobodnih radikala

  • potpora je zglobovima i živčanim tkivima

  • štiti od problema s vidom

Voda i njeno vezivanje glavno su svojstvo hijaluronske kiseline jer ona može apsorbirati tekućinu u 1000 puta većem obujmu od vlastitog. Na neki način djeluje kao ‘spužva’ ispod kože.

Povećajte količine kiseline u tijelu

U ljudskom organizmu nalazi se oko 15 grama hijaluronske kiseline, a prisutna je malim dijelovima u svakom djeliću tijela. Glavni problem koji nastaje je nedostatnost ove kiseline u organizmu radi svakodnevnog razgrađivanja i sintetiziranja. S godinama u tijelu opada proizvodnja svakog elementa koji ima zaštitnu ulogu, pa tako i HA. Istraživanja su pokazala kako u 40im godinama ljudsko tijelo ima upola manje HA nego u 20ima.

Povećanjem količine hijaluronske kiseline kada padne možete povećati postotak vlage u koži te ojačati barijere kože. Ta ‘barijera’ na koži davat će joj mekoću, glatkost i voluminoznost radi čega će koža izgledati puno mlađe.

Dermalni fileri

Dermalni fileri su neinvazivna estetska metoda kojom se hijaluronska kiselina ubrizgava direktno u kožu i trenutačno joj vraća elastičnost. Reakcija kože na hijaluronsku kiselinu je pozitivna, a uzrokuje i pojačano stvaranje kolagena što poboljšava i produžuje rezultate tretmana.

Dermalni fileri se koriste za popravljanje neravnina, bora i nabora i to za linije od nosa prema ustima, marionetske bore od usta prema bradi, u bore smijeha i mrštenja, ožiljke od akni, pušačke bore oko usana te u vrećice ispod očiju. Koriste se i za unaprjeđivanje i oblikovanje lica, pa se ubrizgavaju za povećanje usana, podizanje kuteva usana, remodeliranje nosa, oblikovanje obrva i brade te podizanje obješene kože brade.

Dermalni fileri na koži daju bolji rezultat od kreme s hijaluronskom kiselinom ili natrijem hijaluronat.

Kreme s hijaluronskom kiselinom

Osim navođenja da krema ima HA, na ambalažama proizvoda za njegu kože u popisu sastojaka često možemo naći i sastojak sličnog naziva – natrij hijaluronat. To je zapravo sol koja je dobivena iz kiseline, a ima jedinstvene prednosti na mladenačku kožu. Glavni adut natrij hijaluronata je njegova molekularna veličina koja se smanjuje zahvaljujući uklanjaju lipida, proteina i nukleinskih kiselina. Kada ih ukloni, postaje puno manja od kiseline, što znači da može puno dublje prodrijeti u kožu.

Kreme koje sadrže kiselinu ili natrijev hijaluronat najčešće nemaju takve učinke kako se predstavlja po reklamama. S obzirom na veličinu molekula, hijaluronska kiselina iz kreme će jako teško prodrijeti u kožu. Ako ostaje na površini kože tamo počne skupljati i izvalčiti vodu iz kože umjesto da ju veže, pa time koža može postati još više suha. Puniti će bore, no vrlo polako, s ciljem da kupujete što više krema, seruma i sličnih preparata.

Na kozmetičkim proizvodima protiv bora često ćete vidjeti natpis ‘serum s 99% HA’ ili ‘serum s 75% HA’. Te informacije nisu točne, već prikazuju da je takav serum samo mješavina kiseline i vode. Natrij hijaluronat ako je uopće korišten dolazi u obliku otopine i uglavnom čini tek 2%. Ako se u serumu pojavljuje više od 4% isušivati će kožu i imati suprotan efekt od željenog.

Prije kupnje krema ili seruma dobro provjerite što piše na bočici.

Povratak na Net.hr