BEZ GLADOVANJA

DIJETA KOJU OBOŽAVAJU NICOLE KIDMAN I HUGH JACKMAN: I stručnjaci dali zeleno svjetlo, kažu da je najzdravija

Najpopularnija dijeta u Hollywoodu u posljednje vrijeme nailazi na sve više odobravanja struke. Fitness gurui kažu da djeluje najbolje i najbrže.

Dijeta osam sati ili dijeta 16:8 podrazumijeva hranjenje unutar svega osam sati na dan, dok ostalih 16 služe za sagorijevanje kalorija. Najveći su ljubitelji ovog načina prehrane slavni glumci Nicole Kidman i Hugh Jackman.

16 sati od večere do doručka

Dakle, sve se svodi na to da doručkujete u 10, ručate u 14 i večerate u 18 sati – i tako opet sljedeći dan, što znači da prođe 16 sati između večere i doručka. To je, vjeruje se, savršen recept za brz gubitak kilograma.

Pa, je li to uistinu učinkovito? Australska nutricionistica Lee Holmes ukazala je na prednosti i nedostatke dijete koja je zaludjela Hollywood.

“Ideja povremenog posta može vam se činiti stranom, nemogućom, pa čak i zastrašujućom za neke, ali otkrit ću vam tajnu – to je nešto što radite svaki božji dan. Čim legnete spavati noću pa sve dok ujutro ne otvorite oči, provodite povremeni post. Tako je, pratite jednu od najpopularnijih dijeta u ovome trenutku, a da to niste ni znali”, kaže.

Jedan od najčešćih načina povremenog posta povećanje je vremena od zadnjeg obroka navečer do doručka.

“Prakticiranjem posta dajete svom tijelu i crijevima vremena da se odmore i izliječe. Post zapravo ublažava opterećenje crijeva, omogućujući im da rade optimalno. Također se poboljšava proces čišćenja”, objašnjava Holmes.

“Novo istraživanje pokazalo je da povremeni post ubrzava recikliranje i regeneriranje stanica i tako smanjuje upalu u tijelu. To znači da ćete rjeđe biti bolesni, osjećati manje boli i biti manje skloni kroničnim oboljenjima”, dodaje.

PROTEINSKA DIJETA: Jedete zdravo, a gubite do dva kilograma tjedno i jačate mišiće

Važno je pravilno provoditi dijetu

Lee vjeruje kako ova dijeta usporava starenje i smanjuje rizik od raka. Njezin je nedostatak isključivo u tome što može imati suprotan učinak ako se izvodi pogrešno, piše Daily Mail.

 

“Neke tradicionalne metode posta mogu imati negativan učinak na ženske hormone, šaljući signal tijelu da doživljava glad i aktivira ga da ugasi plodnost”, upozorava.

“Ali ako punite svoje tijelo kvalitetnim zasićenim mastima tijekom dana, poput jaja i dobrih masti, ono će znati da je u sigurnom okruženju i nastaviti s pravilnom sintezom hormona”, zaključuje Lee.

Povratak na Net.hr