SMIRUJE KORONAPANIKU

BAKA IZ SRBIJE POSTALA HIT ZBOG BRITKOG OBRAĆANJA VRŠNJACIMA: ‘Nemojte za svako kihanje u bolnicu i ne švrljajte okolo’

Podijelila je nekoliko provjerenih savjeta o zaštiti od virusa, ali i upozorila da ne slušamo ‘fake news’

“Koronapanika” je ljude starije životne dobi zahvatila više nego one mlađe, poglavito iz razloga što su oni, zajedno s kroničnim bolesnicima, najkritičnija skupina, kako su pokazali prethodni slučajevi iz svijeta.

Svetlana Davidovac (74) iz Srbije nipošto se ne uklapa u skupinu dežurnih paničara koji već pišu oporuke bez obzira na to što im koronavirus još nije ni blizu. Ova baka, usprkos godinama, ne dopušta da je panika zbog pandemije koronavirusa smlavi te se trudi razmišljati pozitivno.

Nedavno je ova vitalna gospođa otvorila profil na Instagramu, gdje je dosad većinom objavljivala svoje fotografije iz mladosti. No, sada je odlučila da je bilo dosta paničarenja i strahovanja od bolesti te se javno obratila svojim uplašenim vršnjacima.

KAKO SE STARIJI MOGU ZAŠTITITI OD KORONAVIRUSA? Stručnjaci iznijeli svoje preporuke za prevenciju zaraze za najrizičniju skupinu

Informirajte se i kupujte na internetu

“Moje preporuke za umirovljenike tijekom pandemije. Dragi čitatelji (pretežno iz Srbije, BIH i Crne Gore), jučer sam htjela započeti fizikalne terapije za kičmu, ali, nasreću, stvar nije previše ozbiljna pa je doktor preporučio da dođem kad se smanji opasnost za moju starosnu dob (74). Penzioneri i svi preko sedamdeset, mi smo najugroženiji. Nemojte švrljati bez veze, budite što više u stanu. A nabavke se mogu obaviti i preko interneta”, započela je Davidovac na Instagramu.

“Zamolite unuke da vam plate račune ako treba, u bankama su redovi – izbjegavajte to. Također, nemojte se zagađivati lažnim informacijama na svu ovu muku. Ako znate engleski, čitajte stranicu Svjetske zdravstvene organizacije”, uputila je Svetlana svoje vršnjake.

EVO KOLIKO SE LAKO ŠIRI KORONAVIRUS: Mislite da ste sigurni od zaraze? Nakon ovoga mogli biste promijeniti mišljenje

Ne nasjedajte na lažne informacije

“Jako je važno da održavamo higijenu (ruke, izuvanje kad ulazimo u stan, momentalno presvlačenje ako smo bili u prijevozu), ali i da se ne histerizira i ne pravi panika. Ako ste mladi, a čitate moje priče, pokažite ovo roditeljima – oni me trebaju poslušati i da ne jure u bolnicu za svaku malu kihavicu. Zna se koji su simptomi i postoje telefoni ako se sumnja”, istaknula je baka iz Srbije.

“U Kini polako sve prolazi, a tamo je bilo najgore, znači i Europi treba par mjeseci da sve bude kontrolirano i normalno. Ne nasjedajte na lažne informacije i gluposti a la ‘jedite češnjak’ ili ‘pričao mi susjed koji ima šogora na Torlaku, čija zaova zna…’ Na temu lažnih vijesti isto postoji ‘site’ koji sprječava da se dezinformacije šire kao virus, stavila sam ga kao link u biografiju”, poručila je gospođa Svetlana i svima poželjela mnogo zdravlja.

DORIS PINČIĆ UPUTILA APEL HRVATIMA: ‘Slušajmo one koji su studirali medicinu, a ne ‘znanstvenike’ s društvenih mreža…’

Već je prava zvijezda Instagrama

Svetlana Davidovac židovka je iz Beograda te majka srpske novinarke i spisateljice Jelene Đurović. Instagram je otvorila sa 74 godine i na svojemu profilu dijeli stare slike i anegdote vezane uz svoj život. Bogata povijest bake Svetlane zanimljiva je i mladoj ekipi na Instagramu – prati je već gotovo sedam tisuća ljudi!

Povratak na Net.hr