POČINJE ŠKOLA

HIT METODA UČENJA ODUŠEVILA I DJECU I RODITELJE: Evo kako najlakše do petica iz svih predmeta

S početkom školske godine najvažnije je motivirati djecu na učenje kako bi si dobrim startom olakšala sve daljnje izazove. Svako dijete može naučiti učiti lako i učinkovito ako mu pomognete da svlada neka jednostavna pravila učenja i pronađe metodu koja će mu nabolje odgovarati.

Neka djeca imaju dobar uspjeh u školi, brzo uče i lako pamte informacije, gotovo bi se moglo reći da ih „pohvataju“ usput više nego što ih dugo studiraju i ponavljaju. No, ima i učenika kojima učenje baš i ne ide od ruke, koji imaju problema s koncentracijom, pamćenjem i lošim ocjenama iako su možda jednako pametni (ako ne i pametniji) od svojih vršnjaka odlikaša.

Ne želite li ove školske godine gubiti živce zbog toga što mislite da vaše dijete ne zna učiti, uči premalo ili previše vremena provodi za knjigom, a nema rezultata, možda ne bi bilo loše da djetetu pomognete savladati tehnike učenja.

  1. Postavljanje pitanja za vrijeme učenja može pomoći u fokusiranju pozornosti. Predložite mu nekoliko općih pitanja koja si može postavljati dok uči neko gradivo, primjerice “o čemu je bila riječ u ovom odlomku?”, “tko je nešto učinio i zašto?”…
  2. Postavljanje ciljeva u učenju može pridonijeti u poboljšanju sposobnosti zadržavanja pozornosti na gradivo. Prije učenja dogovorite se s djetetom koji će biti cilj, primjerice recite mu da uči određenu lekciju dok vam ne bude mogao prepričati o čemu se u njoj radi, ili dok ne riješi određeni matematički zadatak, ili dok ne zapamti neka imena, datume ili mjesta koji se spominju u tekstu. Pritom imajte na umu da je bolje postaviti puno malih ciljeva koje će ostvarivati postupno, jedan za drugim, nego mu zadati jedan veliki cilj.
  3. Ja to mogu: pomozite djetetu da negativne misli, poput “nikad neću uspjeti”, zamijeni pozitivnim “ja to mogu”. Dobra motivacija mogu biti i pozitivne vizualizacije, primjerice da navedete dijete da pokuša zamisliti sebe kako točno odgovara na učiteljeva pitanja i kako se zbog toga dobro osjeća.
  4. Motivirajte ih: vrlo je važno dijete motivirati za učenje, a u tome su ključne pohvale i priznanja roditelja: pohvalite dijete za svaki uspjeh, napredak ili poboljšanje ocjena jer roditeljske pohvale djeluju vrlo poticajno, a za neke važnije uspjehe u učenju možete mu čak priuštiti i neku posebnu nagradu.

Kako pamtiti i povezivati informacije

Da bi se shvatila i zapamtila određena lekcija potrebno je povezati nove informacije s onima koje su otprije poznate. Stoga pomozite djetetu da usvoji ove jednostavne metode povezivanja i pamćenja podataka koje će mu olakšati učenje gradiva.

  1. Izvođenje zaključaka: potaknite dijete da izvlači zaključke iz gradiva koje uči. Primjerice, ako uči o nekom izumu, poput telefona, neka pokuša zamisliti kako bi ljudi danas živjeli bez telefona jer će mu to pomoći da shvati važnost tog izuma i lakše zapamti o čemu je zapravo riječ u lekciji.
  2. Povezivanje podataka: kako bi povezali novo gradivo s podacima koji su im poznati otprije, naučite ih da traže sličnosti i zajedničke točke među njima.
  3. Uočavanje biti lekcije: uputite dijete da si tijekom učiteljeva izlaganja ili čitanja lekcije često postavlja pitanje: „Koja je glavna misao ili bit lekcije?“. Stalnim traženjem glavne ideje i podsjećanjem na nju zadržat će usredotočenost na ono što je važno te se neće gubiti u šumi podataka od kojih mnogi nisu nužni za razumijevanje gradiva.
  4. Kategoriziranje informacija: mnogi školski predmeti podrazumijevaju učenje i pamćenje jako velikog broja podataka, ponekad i vrlo dugih popisa imena ili datuma. Naučite dijete da si olakša učenje tako da grupira podatke po kategorijama.
  5. Kutak za učenje : učenje neće biti uspješno ako dijete uči pred uključenim televizorom, u dnevnoj sobi, dok ostatak obitelji razgovara, ležeći u krevetu sa slušalicama u ušima, u razredu za vrijeme predavanja ili dok učitelj ispituje druge đake, u autobusu ili tramvaju na putu do škole, noću, u krevetu uz svjetlost noćne lampe. Pokušajte od prvih školskih dana kod djeteta stvoriti naviku da uči za radnim stolom u sobi ili u bilo kojem drugom mirnom kutku stana i bez slušalica s glazbom u ušima, ujutro nakon dobrog doručka ili poslijepodne, ali ne odmah nakon ručka već nakon kraćeg odmora.
  6. Ustaljen raspored: važno je i da dijete ima ustaljen raspored, pravilnu prehranu i neku tjelesnu aktivnost. Pet obroka dnevno, uz omjer voća, povrća, mesa i ribe te žitarica.
Primjer energetski bogatog i lako probavljivog obroka idealnog za početak dana, užinu ili večeru je Čokolino, koji djeca obožavaju. Čokolino i Čokolino Plus idealni su za sve školske izazove, a Čokolino Fit je zbog optimalnog udjela ugljikohidrata idealan obrok prije ili nakon djetetova treninga.

Telegram Studio

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Podravkom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

Povratak na Net.hr