DO 3000 STUPNJEVA

UPALJENO JE NAJVEĆE UMJETNO SUNCE NA SVIJETU: U četiri sata potroši energije kao vaša obitelj u cijeloj godini, ali ima cilj

Njemački znanstvenici u četvrtak su pokrenuli uređaj koji zovu najvećim umjetnim suncem, a namijenjen je istraživanju proizvodnje goriva koje neće štetiti klimi.

Njemačka svemirska agencija DLR je uređaj nazvan Synlight, sastavljen od snažnih svjetiljki ukupne snage 350 kilovata, pustila u pogon u gradiću Juelichu, na zapadu Sjeverne Rajne Vestfalije.

Jedno od glavnih područja istraživanja bit će proizvodnja vodika s ciljem stvaranja klimi prijateljskog goriva za zrakoplove, rekao je čelnik DLR-a Karsten Lemmer.

Temperatura do 3000 stupnjeva

Vodik se najčešće proizvodi elektrolizom vode, odnosno njenim razlaganjem na vodik i kisik, što je skup postupak jer zahtijeva veliku potrošnju energije.

Znanstvenici u Juelichu nadaju se da će pronaći učinkovitiji način poizvodnje vodika.

Ako se sve svjetiljke Synlighta fokusiraju u jednu točku mogu stvoriti temperaturu od 3000 stupnjeva Celzija. Tom operacijom nastaje vodena para koja se može razložiti na vodik i kisik.

Golema potrošnja energije

Iako Synlight u četiri sata potroši energije kao i četveročlana obitelj u godinu dana, znanstvenici se nadaju da će uspješnim rezultatima brzo nadoknaditi toliku potrošnju.

Njemačka vlada potiče veću proizvodnju energije vjetra i sunčeve energije u sklopu svoje politike odustajanja od nuklearne energije i prelaska na obnovljivu.

Povratak na Net.hr