PREDIVNA JE

‘UBOJICA DRUGIH UBOJICA’: Plava koraljna zmija spada među najopasnije, ali njezin otrov zaustavlja svaku bol

Zmija s najvećim otrovnim žlijezdama na svijetu mogla bi biti odgovor za ublažavanje boli, otkrili su znanstvenici. Zovu je ‘ubojicom ubojica’. Plava koraljna zmija živi u jugoistočnoj Aziji, a duga je čak dva metra. Njezine otrovne žlijezde su duge kao trećina njezina tijela, a uzrokuju prestanak svake boli, piše BBC.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Toxin otkrilo je da djeluje na ljudske receptore za bol pa se zato može koristiti kao metoda liječenja. Ta je zmija prva poznata koja ima otrov koji djeluje na ovakav način. Ipak, sama je plava koraljna zmija vrlo rijetka jer je čak 80 posto njezina staništa uništeno kako bi se napravilo mjesta za plantaže palmi u jugoistočnoj Aziji.

‘Otrov djeluje odmah’

‘Većina zmija ima otrov koji djeluje kao sedativ, a od njega se uspavate, polako, prije nego što umrete’, rekao je Dr Bryan Fry sa Sveučilišta u Queenslandu.

Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube

‘Otrov ove zmije djeluje odmah jer ona lovi uglavnom vrlo opasne životinje kao što je kraljevska kobra, pa joj je potreban otrov koji brzo ubija, prije nego što njezin plijen ubije nju. Ubija ubojice’, dodao je.

Dosad su znanstvenici istraživali potencijalnu medicinsku upotrebu nekih puževa i škorpiona, no zmija je, kao kralježnjak, evolucijski bliža ljudima pa bi tako lijek proizveden iz njezina otrova bio učinkovitiji.

‘Otrov ove zmije napada naše natrijeve kanale, koji su ključni u prenošenju boli. Ovo bismo potencijalno mogli okrenuti u nešto što će olakšati bol i što će bolje djelovati na ljude’, rekao je dr. Fry.

Fry i njegov tim istraživača iz različitih zemalja, uključujući i Kinu, SAD i Singapur, sada proučavaju srodne zmije u Singapuru kako bi utvrdili ima li plava koraljna zmija neke srodnike koji bi mogli imati slična svojstva, prenosi BBC.

 

 

Povratak na Net.hr