Ispaša za dlakavce

TRAVA NA JELOVNIKU? Treba li psima i mačkama braniti da pasu travu (istine i zablude)?

Mnogi će tvrditi da je trava izuzetno štetna za pse i mačke i da ljubimcima ne treba dopuštati ispašu. Ipak, potpuno je normalno da psi i mačke  jedu travu, naravno u umjerenoj količini. Trava je neophodna za potpunu prehranu, olakšavanje probave i izbacivanje dlake.

Vratimo li se korijenima, zdrav razum nas podsjeća da psi i mačke potječu iz porodica zvjerki te da su prije no što ih je čovjek pripitomio i udomaćio živjeli u divljini. Njihova prehrana sastojala se od mesa i biljaka. Danas se najčešće hrane gotovom hranom koja ima mali udio mesa uz razne dodatke, pa neophodan ‘sok’ pronalaze u travi.

Refleksno povraćanje

Psi i mačke ‘pasu’ travu vrlo često kako bi si prvenstveno olakšali probavu te potaknuli refleksno povraćanje kako bi na taj način izbacili progutanu dlaku. Sama trava također pospješuje funkcije crijeva i želuca te u tijelo unosi i potrebnu dozu vitamina.

Mačke najčešće ne jedu već žvaču travu, lišće ili kućne biljke, a često je konzumiraju kako bi ublažile bolove u trbuhu. Ipak, neke od kućnih biljaka štetne su za njih i mogu uzrokovati različite bolesti i poremećaje. Npr. uskršnji ljiljan može dovesti do oštećenja bubrega koje najčešće izazove smrt. Neke mačke obožavaju mačju travu, ali je uglavnom ne jedu već je žvaču i valjaju se po njoj.

Pazite na kvalitetu hrane

Važno je znati da ako životinje često jedu travu, ona može uzrokovati upalu sluznice želuca. Važno je paziti i gdje puštate ljubimce na ‘ispašu’. Pokušajte se uvjeriti da trava nije tretirana pesticidima, da na njoj nema umjetnih gnojiva jer mogu uzrokovati teške upale i trovanje. Također, možete i kupiti higijenske i mekane kupovne trave u posudicama ili sredstva za izbacivanje dlaka iz organizma.

Ipak, poštivanje prirodnih navika životinja najbolje je što možete napraviti za svog ljubimca.

Povratak na Net.hr