LJUDI, OPREZ!

VELIKA GREŠKA KOD UZIMANJA LIJEKOVA: Evo koje kombinacije hrane i lijekova su zabranjene

Kako očito bez lijekova i raznih pripravaka iz ljekarne ne možemo, trebali bismo se barem držati osnovnih pravila kada i kako ih uzimati

U Hrvatskoj se svaki dan na tisuću stanovnika popije 1045 doza nekog lijeka, odnosno više od jedne tablete dnevno po stanovniku. Potrošnja lijekova u 2016. godini prema financijskim pokazateljima, navodi HALMED, pokazuje porast od 10,18% u odnosu na 2015. godinu i izrazito je veća u usporedbi s prosječnom potrošnjom u proteklih pet godina. Iz godine u godinu potrošnja lijekova u Hrvatskoj raste, osobito onih najskupljih, poput lijekova za liječenje zloćudnih bolesti – lani je zabilježen porast za više od 200 milijuna kuna. Na onkološke lijekove potrošeno je milijardu i 200 milijuna kuna, na antidepresive 848 milijuna, a čak 544 milijuna kuna potrošeno je na lijekove bez recepta. Prema izvješću HALMEDA, lani smo manje uzimali antibiotike, a više lijekove za štitnjaču te lijekove za najčešće bolesti koje muče Hrvate – za visok krvni tlak te masnoće u krvi.

Izbjegavajte antibiotike kad nema potrebe

I dok je sasvim očito da bez lijekova i raznih pripravaka iz ljekarne ne možemo, mogli bismo barem početi pravilno uzimati i izbjegavati konzumaciju “na svoju ruku”. Problem je što mnogi uzimaju lijekove bez savjeta liječnika i bez točno postavljene dijagnoze. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, Hrvati najčešće samoinicijativno uzimaju lijekove protiv bolova, nesanice, ali i lijekove protiv depresije i antihipertenzive. Oko 40% potrošača u Hrvatskoj, pokazalo je jedno istraživanje, samoinicijativno uzima čak i antibiotike. Oko 40% pacijenata lijek kupi na preporuku ljekarnika, a ostali odluku o tome donose sami ili prema preporuci supružnika, prijatelja ili susjeda.

Ništa bez liječnika ili ljekarnika

Prvo i osnovno pravilo bi bilo da se prije uzimanja lijekova savjetujete s liječnikom ili ljekarnikom i pitate sve što vam nije jasno. Ako, primjerice, morate piti antibiotik, treba ga piti u pravilnim vremenskim razmacima, danju i noću, i to do isteka propisane doze, a ne samo dok ne nestanu tegobe. Antibiotike ne treba piti s mlijekom, već s dosta vode ili mlakog čaja. Lijekovi se ne smiju mrviti u hranu. Kod dojenčadi treba paziti na doziranje lijeka, ako treba i kapaljkom. Treba dobro proučiti uputu koja se nalazi u originalnom pakiranju lijeka. Lijekove treba držati u originalnom pakiranju kako biste mogli provjeriti njihov rok trajanja ili originalnu uputu. Lijekove ne treba uzimati u mraku i automatizirano posezati za njima. Treba provjeriti odgovara li pakiranje lijeku koji se u njemu nalazi. Na putovanja lijekove treba nositi sa sobom. Treba paziti i na kombinaciju lijekova i hrane. Dobro je znati, primjerice, da masna hrana usporava pražnjenje želuca, što znatno smanjuje učinak antibiotika te da mlijeko i mliječni proizvodi zbog kalcija (Ca) koče apsorpciju antibiotika. Agrumi i sokovi agruma grejpa loša su kombinacija s lijekovima za snižavanje tlaka i razine kolesterola, a neuroleptike se ne bi smjelo uzimati s kavom, čajem, gaziranim pićima. Lijekove treba čuvati na suhom i tamnom mjestu, izvan dosega djece i prema priloženoj uputi.

Kako do besplatnih lijekova s A i B liste

Dobro je imati policu dopunskog osiguranja koja pokriva lijekove s A i B liste HZZO-a. Generali dopunsko zdravstveno osiguranje vam, primjerice, bez ograničenja na godišnji iznos pokriva troškove participacije u sustavu javnog zdravstva, lijekova s osnovne (A) i lijekova s dopunske (B) liste lijekova.  Korisna prednost je i što jedino Generali isplaćuje povrat 15% godišnje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, ako niste koristili osigurateljno pokriće. Generali dopunsko zdravstveno osiguranje možete kombinirati s dodatnim pokrićima za cjelovitu skrb i njegu tijekom liječenja i biti 100% pokriveni kada je zdravlje u pitanju. Dopunskim zdravstvenim osiguranjem ostvarujete pravo na besplatne preglede, ortopedska i dentalna pomagala, uputnice i lijekove i dopuna je osnovnom zdravstvenom osiguranju. Ono vam štedi novac i “spašava glavu” u neplaniranim situacijama kao što je bolničko liječenje.

 


Telegram Studio

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s Generali osiguranjem i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

Povratak na Net.hr