'ČAROBNA' TABLETICA

ŠTO SE DOGAĐA U TIJELU KAD UZMETE VIAGRU: Promjene nastupaju već za par minuta, a učinak traje dulje no što mislite

Za svaka četiri sata koliko lijek biva u organizmu, učinci se smanjuju za 50 posto, no seks je i dalje moguć

Erektilna disfunkcija pogađa čak 50 posto muškaraca starijih od 40 godina, bilo da su uzrok lijekovi, loša cirkulacija ili nezdrave životne navike. Mnogi od njih okreću se ultimativnom lijeku u obliku “čarobne” plave tabletice.

Ako vas je zanimalo kako tijelo reagira na Viagru te što se zapravo događa iz minute u minutu nakon što tabletu popijete s vodom, napokon imamo odgovor. Stručnjaci su za Daily Mail detaljno objasnili proces koji je nekim muškarcima zastrašujući, a drugima spasonosan.

Prvih 12 minuta

Toliko je potrebno da se lijek apsorbira u tijelo, a oko 20 posto muškaraca već će u ovome razdoblju dobiti erekciju. U krvožilnom sustavu, CGMP – nukleotid, uzrokuje opuštanje i širenje krvnih žila, što olakšava cirkulaciju, a lijek trenutno putuje kroz krvne žile. No, među onima koji odmah dobiju erekciju moguć je i placebo efekt, jer upravo to očekuju.

Nakon 27 minuta

Ako nema promjena u prvih 15 minuta, erekcija će obično uslijediti kroz otprilike pola sata. U tom vremenu lijek povezuje enzim PDE5, koji rastvara cGMP i reducira protok krvi. Tada je veća količina cGMP-a dostupna u žilama, što omogućuje veći protok krvi u penis. Prosječno vrijeme pojave reakcije na Viagru iznosi 27 minuta nakon uzimanja. Ipak, stručnjaci ističu da je to samo prosjek, stoga ne treba brinuti ako se reakcija pojavi 10-ak minuta prije ili poslije.

ŠTO SE TOČNO DOGAĐA KAD PUSTITE VODU U WC-U: Sve ove odvratnoće možete izbjeći jednim brzim potezom

Nakon 57 minuta

Ovo je razdoblje u kojemu je Viagra dosegnula svoj “maksimalan erekcijski” potencijal. Lijek doseže svoju najveću koncentraciju u krvi pa se upravo zbog toga preporučuje uzeti tabletu od pola sata do sat vremena prije spolnoga odnosa.

Nakon četiri sata

Za svaka četiri sata koliko lijek biva u organizmu, učinci se smanjuju za 50 posto, no stručnjaci ističu kako je seks i dalje moguć. U prva četiri sata moguća je stalna erekcija, dok se ona poslije može javljati i nestajati.

Nakon 10 sati

Čak i nakon 10 sati, stručnjaci su utvrdili da muškarci i dalje mogu lakše postići erekciju. Nakon 10 sati erekcija u prosjeku traje 23 minute, dok je nakon 12 sati prosječno trajanje erekcije 16 minuta.

Povratak na Net.hr