NAKON ISPITIVANJA NA LUTKAMA

STAVLJAJU IH U UMJETNU KOMU I NAMJERNO IZAZIVAJU OZLJEDE PLUĆA: Liječnici na svinjama testiraju nove respiratore

Panamski liječnici koriste svinje u testiranjima novih modela respiratora: ‘ Testiranje na životinjama nužno je prije upotrebe novih respiratora na ljudima’

Liječnici su okupljeni oko operacijskog stola na kojemu, intubirana i uspavana, leži svinja teška tridesetak kilograma. Na njoj stručnjaci veterinarske klinike sveučilišta u Panami isprobavaju novi model respiratora, namijenjen pacijentima u teškoj fazi covida-19.

Životinja je okružena aparatima koji prate njezine vitalne znakove i teško diše uz monoton ritam respiratora koji je održava na životu. Ona je četrnaesta po redu svinja koja sudjeluje u programu razvoja novih modela respiratora.

“Prva ispitivanja su provedena na lutkama, no testiranje na životinjama nužno je prije upotrebe novih respiratora na ljudima”, kaže dr. José Manuel Trujillo, specijalist na odjelu intenzivne njege.

ŠPRAJC OPET POENTIRAO: ‘Mi smo kao humani, a Šveđani nehumani. I što se dogodilo? Prihvatili smo nehumani švedski model i – isplatilo se’

Strah od drugog vala

Panama, zemlja s četiri milijuna stanovnika, ima najviše zaraženih koronavirusom u srednjoj Americi. Potvrđenih slučajeva je 104.000, a više od 2200 osoba umrlo je. I premda dnevni broj novih zaraženih opada posljednjih tjedana, vlasti strahuju od drugog vala i žele imati respiratore vlastite proizvodnje.

“Jedan od najvećih problema u ovoj pandemiji je manjak aparata i medicinske opreme”, rekao je koordinator istraživanja Rolando Gittens. Znanstvenici za ispitivanja koriste zdrave svinje teške između 25 i 40 kilograma. Dostavljaju im ih panamski uzgajivači.

ZNANSTVENICI POSLALI VAŽNO UPOZORENJE: ‘Kolege, ne budite ‘sami svoji majstori’, ne isprobavajte cjepivo na sebi! Opasno je…’

Stavljaju životinje u umjetnu komu

Životinje se stavljaju u umjetnu komu i intubiraju. Pomoću slane otopine u životinja se izazivaju ozljede pluća koje oponašaju respiratorne probleme kritično oboljelih od covida. Stručnjaci potom na svinji izmjenjuju konvencionalni respirator i lokalni prototip te uspoređuju na koji način funkcioniraju.

Nakon otprilike dva i pol sata ispitivanja životinja se eutanazira. “Tijekom cijelog ispitivanja one ne osjećaju nikakvu bol”, rekao je veterinar Juan Tapia.

5 NAJVEĆIH ZABLUDA O KORONAVIRUSU: Ne, nije baš poput gripe, i ne, cjepivo neće uskoro biti dostupno svima

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr