Jedna od osam žena imala je 12 godina ili manje kada je prvi put doživjela neželjenu seksualnu pažnju

Žene su anonimno progovorile o svojim najranijim iskustvima seksualnog uznemiravanja i šokirale Twitter. Iz njihovih priznanja može se zaključiti kako su djevojčice izložene takvoj vrsti zlostavljanja od svoje najmlađe dobi.

Komentirali im grudi

Feministkinja Laura Bates otvorila je raspravu na društvenoj mreži u sklopu projekta "Everyday Sexism". Njezino je istraživanje otkrilo da više od trećine školarki u pubertetu doživljava neku vrstu seksualnog uznemiravanja u javnosti.

Pod hashtagom #WhenIwas, žene su se prisjetile svojih najbolnijih uspomena iz djetinjstva, a neke su priznale da je to utjecalo na njihovo odrastanje i formiranje te da ih proganja dan-danas. Jedna je tviterašica napisala kako su je u dobi od 12 godina zgrabili za ramena i šaputali joj na uho da ima lijepe grudi.

Stavljali im ruku u gaćice

Druga je kazala kako se još uvijek boji muškaraca nakon što joj je dječak stavio ruku u gaćice ne obazirući se na njezine molbe da prestane. Imala je tada svega devet godina. Jedna je žena rekla da je zviždanje radnika na ulici započelo kada je imala 12 te da se osjećala jako neugodno kada su je nazivali "mačkom" jer je nosila kratki top.

Nekoliko žena se složilo kako su osjećale pritisak da se ne žale jer su odrasli na to komentirali da će "dečki uvijek biti dečki". Jedna od osam žena imala je 12 godina ili manje kada je prvi put doživjela neželjenu seksualnu pažnju.

Fotografirali ih ispod suknje

Jedna od sedam priznala je da su je slijedili kada je nosila školsku uniformu, a osam posto žena reklo je kako su ih stranci fotografirali ili snimali bez njihova dopuštenja. Ponekad je to podrazumijevalo i fotografiranje ispod suknje.

"Šokantno je i vrlo zabrinjavajuće da 12-godišnjakinje doživljavaju takvu vrstu seksualnog uznemiravanja na ulici. Jednostavno je neprihvatljivo da se djevojčicama zviždi na ulici, da ih se dira ili slijedi bez njihova dopuštenja. Takvo odvratno ponašanje mora biti zaustavljeno", istaknula je Tanya Barron za Daily Mail.