NEVJEROJATNO

SKANDAL U ŠKOLI: Učenicu su poslali kući da se presvuče jer je njezina suknja – preduga! Odbila je i doživjela nešto neviđeno

Škola je roditeljima poslala pismo u kojemu prijeti sudskim postupkom protiv njih zbog navodnih neovlaštenih izostanaka njihove kćeri iz škole 9. prosinca

Iako se mnogim školarkama govori da im je suknja prekratka, djevojčicu Siham Hamud (12) poslali su iz škole kući jer njezina nije bila dovoljno kratka. Ova muslimanska učenica odlučila je godinama nositi suknju u dužini do gležnja, ali se šokirala kada su joj učitelji navodno prošloga mjeseca rekli da njezina opravica nije prikladna školska uniforma.

Njezin otac Idris Hamud (55) izjavio je kako su Siham svakoga dana u prosincu slali kući iz škole da se presvuče i govorili joj da se vrati odjevena u propisanu školsku uniformu – no ona je to odbila, prenosi LADBible.

‘Osjećam se maltretirano’

Škola u Hillingdonu, Middlesexu, sada je zaprijetila tužbama kako bi Idris i njegovu suprugu Salmu Yusuf (44) izveli na sud zbog navodnih neovlaštenih izostanaka njihove kćeri s nastave.

“Osjećam se maltretirano zbog onoga u što vjerujem. Mislim da bi mi trebali dopustiti da u školi jednostavno nosim svoju školsku uniformu. Inače volim školu, a engleski, drama i vjeronauk najdraži su mi predmeti, ali nisam ih mogla pohađati. Dosadno mi je jer sam propustila mjesec dana škole pa moram puno toga nadoknaditi. Voljela bih da mogu ići u školu kao i dosad”, kazala je 12-godišnjakinja, koja se trenutno školuje kod kuće zbog ograničenja uslijed pandemije koronavirusa.

“Osjećam se izostavljeno, jer ni ja ne mogu vidjeti svoje prijatelje. Ne prihvaćaju me zbog moje religije i to je pogrešno. Osjećam se zbunjeno i iznervirano što ne mogu nositi ono što želim u skladu sa svojom vjerom. Nadam se da će škola promijeniti svoja pravila tako da djevojke poput mene nose suknje u školu”, dodao je Idris.

Nesvjesna da krši pravila

Njezin otac Idris, inače atletski trener, rekao je: “Mojoj kćeri je uskraćeno obrazovanje zbog njezinih vjerskih uvjerenja. Sve što Siham želi učiniti je nositi suknju koja je nekoliko centimetara dulja od onih njezinih kolegica iz razreda – i ne znam zašto škola ima toliki problem s time.”

“Šalju je kući da se presvuče u kraću suknju, a zatim se vraća u školu kasnije toga dana – ali ona neće promijeniti svoja uvjerenja za sat vremena. Škola prijeti da će pokrenuti pravnu akciju protiv mene, ali ja ne forsiram svoju kćer da nosi dulju suknju – to je njezina vjera i njezina odluka”, istaknuo je otac djevojčice.

Obitelj Hamud rekla je da su tek nedavno otkrili to novo pravilo za školske uniforme uvedeno prije dvije godine, navodeći da se moraju nositi kraće suknje. Ali roditelji tvrde da nisu znali za to – a Siham je nastavila nositi dulju suknju, nesvjesna da krši pravila, sve dok je 1. prosinca nisu povukli s nastave.

Škola je roditeljima poslala pismo

Ovaj potez dotične škole još više iznenađuje zato što što su Sihamine starije sestre Sumayyah (19) i Ilham (17) obje u školu nosile dulje suknje bez ikakvih problema, a kamoli ovakvih sankcija. Tata Idris rekao je da njegova obitelj slijedi tradicionalnu granu islama, što znači da “žele vjerovati u svoju religiju na čist način”, a to podrazumijeva da žene trebaju nositi samo duge suknje.

Škola je roditeljima poslala pismo u kojemu prijeti sudskim postupkom protiv njih zbog navodnih neovlaštenih izostanaka njihove kćeri iz škole 9. prosinca.

“Sihamina odsutnost evidentira se kao neovlaštena. Neovlaštena odsutnost može rezultirati izdavanjem novčane kazne ili poduzimanjem pravnih radnji protiv odraslih osoba koje imaju roditeljsku odgovornost. Pravni postupak može biti u obliku obavijesti o kazni ili poziva na prekršajni sud. Moram tražiti da podržite školu i svoju kćer osiguravajući joj da pohađa nastavu u punoj školskoj uniformi s trenutnim učinkom”, navodi se u pismu.

Ravnatelj ne želi komentirati

Otac djevojčice ne skriva razočaranje i ljutnju zbog ovakve odluke škole. “Ne znam zašto je njezina suknja odjednom postala takav problem. Uvijek je bila bistra djevojka, jedna od najboljih u svom razredu i voljela je školu – a sada je samo nastavljaju slati kući”, požalio se Idris.

“Siham sama donosi odluke o svojoj religiji, a ja je ne mogu natjerati da nosi odjeću koju ne želi nositi, pa tako ni škola”, dodao je te otkrio da će se o tom pitanju raspravljati na žalbenome vijeću s upraviteljima škole kasnije ovoga mjeseca.

O svemu se kratko očitovao i ravnatelj škole Nigel Clemens, koji je rekao: “Ovo je pitanje trenutno predmet ispitivanja kroz formalnu školsku politiku žalbi. Stoga u ovom trenutku ne bi bilo prikladno dalje komentirati.”

Povratak na Net.hr