RIJEŠEN MISTERIJ

SATOVI U IZLOZIMA BAŠ UVIJEK POKAZUJU 10 SATI I 10 MINUTA: Hrvatski znanstvenik objasnio je zašto

Zašto satovi na reklamama i u izlozima uvijek pokazuju 10 sati i 10 minuta? Pitanje je to koje su si mnogi postavili, a misterij je nedavno riješilo znanstveno istraživanje u časopisu Frontiers in Psychology.

Naš cijenjeni znanstvenik, inače profesor biomedicine na Sveučilištu u Edinburghu Igor Rudan, na svom je Facebook profilu odgovorio na pitanje zašto satovi na reklamama i u izlozima uvijek pokazuju 10 sati i 10 minuta.

Rudan je, poput mnogih, primijetio kako kazaljke najljepše uokviruju i ističu logo i brend proizvođača satova i ne prekrivaju ih. No nadalje ističe sljedeće: “Konzorcij znanstvenika iz Njemačke, Egipta i SAD-a zainteresiranih za tzv. ‘neuromarketing’ (vrlo zanimljivu novu granu znanosti) pretpostavio je da je razlog malo dublji. U dva eksperimenta uspjeli su dokazati da ljudi u okruglom satu i kazaljkama na 10.10 zapravo podsvjesno vide :-), to jest lice koje im se smije, dok na 11.30 vide :), tj. sat koji ne izražava baš nikakvu emotivnu reakciju, a u kazaljkama na 8.20 vide :-( i nemaju baš preveliku želju kupiti sat. Štoviše, na ovakve položaje kazaljki podsvjesno reagiraju i žene i muškarci, ali žene znatno više. (Objavljeno je vrlo ozbiljno znanstveno istraživanje u Frontiers in Psychology prošli mjesec).

Zaključak: neuromarketing će postati sve bitniji i dobro je područje za uključivanje i za psihologe, i za neuroznanstvenike, i za ljude u marketingu.”

 

Povratak na Net.hr