Postavljajte ova pitanja djeci i učinite ih sretnima

Jeste li prirodno bezbrižna i vesela osoba? Ako jeste, vjerojatno je to zbog mješavine genetike i osobnog izbora kako da vodite svoj život. Pozitivna psihologija temelji se na ideji da ljudi mogu biti sretni ako promijene obrazac razmišljanja i ponašanja. A sljedeća pitanja usredotočiti će vašu djecu na to da se sami usreće.

S vremenom će vaša djeca naučiti kako internalizirati ova pitanja i postavljati ih sama sebi u glavi. Dat ćete im dar sreće, te ćete na kraju i sami zbog toga biti sretniji.

Koji ti je bio omiljeni dio dana?

Ovo je dobro pitanje za postaviti na kraju dana, jer će dijete krenuti u krevet zadovoljno i sretno. To im također pruža naviku fokusiranja na najbolji događaj u danu, radije nego na najgori.

Za što si zahvalan?

Ovo je dobro pitati tijekom večere. Svaki član obitelji može odgovoriti, a to će stvoriti snažnu povezanost između sreće i osjećaja zahvalnosti.

Što ćeš učiniti u vezi toga?

Kad dijete ima neki problem, toplim glasom i sa zanimanjem mu postavite ovo pitanje. Nemojte samo uskočiti i predložiti mu rješenje, jer tako mu nećete dugoročno pomoći. Barem mu pomozite da samo smisli rješenje, kako bi, između ostalog, stekao samopouzdanje da sam može voditi svoje bitke. A ako vam dijete kaže da ne zna što bi, predložite mu da zajedno osmislite rješenje.

Kako si se zbog toga osjećao?

Iako zvuči kao da ste kod psihijatra, činjenica je da se ključan dio sreće mogućnost uočavanja i izražavanja osobnih emocija. Ako možete verbalizirati što osjećate, možete svoj problem učiniti smislenim, procesuirati ga i dobiti pomoć i potporu od bližnjih. Ovo je sjajno pitanje za postaviti kad vam dijete ima za priopćiti nešto loše, umjesto da mu kažete da to uopće nije strašno ili da pokuša pronaći rješenje.

Što misliš kako se on/ona osjeća?

U bilo kojoj situaciji, možete potaknuti empatiju tako što ćete djetetu reći da zamisli tuđe osjećaje. Zbog empatije će vaše dijete biti sretnija osoba, imat će bolju povezanost s drugima i bolje će se osjećati jer misli na druge.

Kako možemo gledati na pozitivnu stranu?

Naučite dijete da u svemu može naći pozitivnu stranu. Iako će vas tinejdžeri samo blijedo pogledati, kod male djece ovo ‘pali’.

Što želiš raditi ovaj vikend?

Istraživanja su dokazala da iščekivanje pozitivnih događaja može usrećiti ljude čak i više od samih događaja. Kad vaše dijete bude dovoljno staro da zna da sutra slijedi nakon danas, počnite mu ugrađivati naviku pozitivnog iščekivanja malih zadovoljstava.

Kako možemo nekome pomoći ili ga usrećiti?

Možete dijete odvesti da posjeti nekoga u bolnici ili da volontira s vama. Vaše dijete može biti još ponosnije ako bude mislilo da i samo može smisliti lijepe stvari koje može učiniti kako bi nekom pomoglo ili ga usrećilo. Istraživanja su dokazala da davanje otpušta oksitocin i endorfine, pa se dijete može ‘navući’ na sreću.

Kad si najsretniji?

Ako usmjerite djetetovu pozornost na iskustva u kojima najviše uživa, on će početi shvaćati da može odabrati proaktivno provoditi vrijeme radeći sve više aktivnosti koje ga usrećuju. Ako vaše dijete pronađe aktivnost u kojoj zaista uživa i vi je primijetite, dopustite mu da provodi više vremena uživajući u njoj. Naravno, iako ima prednosti igranje video igara, ne savjetujemo vam da dopustite djetetu da cijeli dan sjedi pred kompjuterom i igra se na njemu.

Povratak na Net.hr