banner

Što napraviti kada dijete probude bolovi u trbuhu?

Što napraviti kada se dijete usred noći probudi zbog grčeva u trbuhu? Kako mu olakšati bol? Kako procijeniti da li treba ići na hitnu? Imam sina kojega je nedavno probudila bol, da bi se nakon nekog vremena ispovraćao te mu se sve nakon toga smirilo. Pretpostavljam da mu je tada nešto teško palo na želudac. Zato pitam za ubuduće, kako je najbolje reagirati u takvim situacijama?

Kada se jave bolovi u trbuhu treba izmjeriti temperaturu i promatrati dijete i daljnji razvoj simptoma.

Ako se javi proljev, tada su grčevi uzrokovani upalom sluznice crijeva i ubrzanim radom crijeva. Ako se javi samo povraćanje koje ne prestaje nakon 2-3 puta, a bolovi se nastavljaju jednakim intenzitetom, treba se uputiti liječniku.

Infektivni proljev i povraćanje je najčešće obilježen epizodama grčeva koji se izmjenjuju s periodima bez ikakvih bolova.

Kod upale mokraćnih kanala, slijepog crijeva ili gušterače bol je manje više konstantna, jaka (ili sve jača) a opće stanje lošije – dijete postaje mirno i blijedo.

Svakako ne treba davati sredstva protiv temperature i bolova te ne treba grijati trbuh. Treba ležati i povremeno mijenjati položaj s jednog na drugi bok uz lagano povinute noge prema trbuhu.

Doc. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević
pedijatar

Povratak na Net.hr