RODITELJI, OPREZ!

SNIMKA PLUĆA 14-MJESEČNE BEBE ZGROZILA LIJEČNIKE: ‘Ovo nije prvi takav slučaj, nešto se pod hitno treba promijeniti’

14-mjesečna djevojčica slučajno je udahnula LED lampicu koja je stajala kao dekoracija na boru, stoji u izvješću.

Beba iz Francuske, čije ime nije poznato, zaprimljena je u bolnicu zbog jakog kašlja i teškog disanja nešto prije Božića. Liječnici su posumnjali da je malena dobila napadaj astme te su joj dali lijekove koji su trebali ublažiti simptome. Međutim, promjene nije bilo. Nalazi pretraga tri tjedna poslije pokazali su strano tijelo oblika slova U u bebinim plućima, što je kirurge jako zabrinulo.  Ispostavilo se kako je riječ o LED žarulji, koja je uklonjena bronhoskopom – fleksibilnom cijevi s kamerom i svjetlom pričvršćenim na kraj.

Baterije čuvajte van dosega male djece: Tragična smrt dvogodišnje djevojčice

Njeni roditelji, za koje se vjeruje da su iz Marseillea, tada su shvatili da je objekt došao s božićnog drvca jer im je nedostajala žarulja. Priča, objavljena u Respiratory Medicine Case Reports, potaknula je liječnike da se šale o tome kako božićni napjevi često dovode mnoge da ponovno proživljavaju sjećanja iz djetinjstva. “Nismo baš sigurni da će ova djevojčica nadolazeće Božiće čekati u istom duhu”, napisali su liječnici i dodali kako ovo nije prvi takav slučaj. 15-mjesečna djevojčica iz Kine također je u plućima imala lampicu s bora 2015. godine.

Francuski liječnici ističu kako bi proizvođači božićnih lampica trebali razmisliti o promjeni oblika proizvoda. “Mnoga su djeca bolesna tijekom božićnih blagdana pa je u tom razdoblju osobito teško postaviti dijagnozu. Simptomi se lako mogu zamijeniti za prehladu”, napominju. Djevojčica o kojoj je ovdje riječ dobro se oporavlja nakon zahvata, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr