NAJNOVIJA METODA

PRVI MUŠKI GEL ZA KONTRACEPCIJU: Utrljava se poput losiona i zaustavlja proizvodnju spermija potpuno bezbolno

Gel se diskretno i bez napora može primijeniti kod kuće, a pozitivni učinci već su vidljivi, iako pravo testiranje tek slijedi.

Prvi muški kontraceptiv koji se “utrljava poput losiona” za dramatično smanjenje broja spermija testira se na muškarcima. Nakon više od desetljeća istraživanja gela, Vladini istraživači u SAD-u provest će ocjenjivanje u travnju. Metoda, koja uključuje nanošenje gela svaki dan na ruke i ramena, već se pokazala učinkovitom u početnoj šestomjesečnoj studiji. Broj spermija se kod 89 posto muškaraca smanjio na manje od milijun po mililitru, što je usporedivo s “vrlo niskim stopama trudnoće”. Kod 78 posto muškaraca potpuno je zaustavljena proizvodnja spermija. Ali to je uključivalo dvije vrste gelova koje su se morale primjenjivati ​​na različite dijelove tijela, a sada se kombiniraju u jedan proizvod. Testiranje će trajati oko četiri godine, piše Daily Mail.

‘IMPRESIONIRANI SMO!’: Nova muška kontracepcija djeluje dvije godine i nema nuspojava

Trenutno su jedine opcije koje muškarci imaju za sprječavanje trudnoće kondomi i vazektomija. Ispitivanje hormonske kontracepcije za muškarce zaustavljeno je 2012. godine zbog straha da može uzrokovati depresiju i suicidalne misli. Znanstvenici su ovoga puta pomiješali dva sintetička hormona: progestin i testosteron. Samo 23 posto muškaraca imalo je nizak broj spermija kada se tretirao samo testosteronom. Ali tim je utvrdio da je učinkovit kao kontracepcija u kombinaciji s progestinom zvanim Nesterone. Progestin zaustavlja testise da dovode dovoljno testosterona za proizvodnju normalne količine sperme. Slične su formule napravljene prije, ali su se morale uzimati kao tablete, implantati ili injekcije, u usporedbi s gelom, koji se diskretno i bez napora može primijeniti kod kuće. Dodatne pogodnosti Nesterona nad sličnim kemikalijama je da ne uzrokuje nuspojave, poput akni.

Povratak na Net.hr