Pet lekcija koje bi dječaci trebali naučiti od svojih majki

Danas se odgoj djece najčešće svodi na to da pazite da uče i da što bolje napreduju u školi kako bi jednog dana imali više mogućnosti za napredovanje.

25.2.2015.
9:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mnogi smatraju, pogotovo ako imaju djevojčicu i dječaka, da sinovi prije postaju snažni i manje trebaju majke od djevojčica. Društvo pretpostavlja da dječaci mogu izdržati puno više toga od djevojčica. A nas treba ponekad podsjetiti da ne odgajamo samo sinove, nego i mlade muškarce.

Majke bi se pogotovo trebale zapitati kao kakav muškarac bi željele da njihov sin odraste, te što bi ga mogle naučiti, a da bi mu moglo pomoći u budućim vezama i proširiti njegove poglede na žene. Evo nekih smjernica...

1. Žene mogu imati karijeru I djecu

Naravno da će kad odraste znati da on može imati karijeru i obitelj, ali mora znati da isto mogu i njegove vršnjakinje. Možda mu to pokazujete već svojim primjerom, no pripazite da on nikad ne pati zbog vašeg posla. Koliko god ostajali prekovremeno ili radili vikendom/noćima, on mora znati da bi vi sve ostavili u trenu ako bi vas on trebao. Tako će znati da žena može postići i jedno i drugo.

2. Pravi muškarci su u dodiru sa svojom emotivnom stranom

Potičite empatiju kod djece, jer je to osobina koja mnogima neodstaje. Empatija se može učiti i iako ne treba dijete rasplakati svaki put na neku nedaću u svijetu, trebao bi biti znati pokazati svoje osjećaje i pričati o njima.

3. Muškarci mogu biti jaki I nježni u isto vrijeme

Potaknite dijete da koristi i mozak i snagu i osjetljivost. Nije loše da ga uputite kako se ponašati s djecom s posebnim potrebama, kako bi bio svjesniji različitosti oko sebe i osjetljiviji prema drugima.

4. Pravi muškarci DIJELE odgovornost po pitanju kontracepcije

Kad se približi trenutak da postane seksualno aktivan, pričajte s njim o izlascima i sigurnom seksu. Predložite mu da s budućom djevojkom dijeli troškove kontracepcije, jer siguran seks nije nešto o čemu bi trebale brinuti samo žene.

5. Ne znači NE!

Već i prije ulaska u pubertet pravi je trenutak da počnete sa sinom pričati o seksu. Objasnite mu da tu ne bi trebao uključiti alkohol, jer on može utjecati na njegovo ponašanje i odluke. Također, neka bude svjestan da ne znači ne, bez obzira u kojem trenutku mu druga strana odlučila to reći.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali