Najučinkovitiji način kojim ćete zaštititi svoje najmilije

24. Međunarodni tjedan dojenja pod sloganom ‘Dojenje – dobrobit za cijeli život’ obilježava se od 1. do 7. kolovoza, ističući dojenje kao jednu od najisplativijih investicija u društvu.

Rodilišta – prijatelji djece

Promocija isključivog dojenja u prvim mjesecima života jedna je od ključnih intervencija za povećanje preživljavanja djece, jer smanjuje smrtnost djece do pet godina za čak 20 posto. Uz to ima važnu ulogu u zdravlju i razvoju djece, kao i njihovih majki.

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Ministarstva zdravlja i UNICEF-a pod nazivom ‘Rodilišta – prijatelji djece’, važnost dojenja odavno je prepoznata u Hrvatskoj, a na konferenciji nacionalnih koordinatora, te globalne inicijative u Litvi u lipnju, Hrvatska je istaknuta kao jedna od šest zemalja s najvećim brojem rodilišta koja nose tu prestižnu titulu, uz Novi Zeland, Kanadu, Švedsku, Norvešku i Sloveniju.

Inicijativu provode 152 zemlje i u cijelom svijetu naziv ‘Rodilišta prijatelji djece’ nosi više od 20.000 rodilišta, a u Hrvatskoj 30 od ukupno 31 rodilišta. Kako bi ispunilo uvjete za dobivanje tog naziva, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo svih deset koraka za uspješno dojenje, te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

Taj status nije trajan, jer se rodilišta iznova ocjenjuju svake tri godine. Sljedeći korak u zajedničkoj inicijativi UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, a u suradnji s Hrvatskim društvom za perinatalnu medicinu, bit će aktivnosti za dojenje djece u neonatalnim jedinicama intenzivne njege i liječenja, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, piše Glas Slavonije.

Edukacija osoblja, podrška roditeljima

Podaci iz istraživanja koje je proveo UNICEF govore da su djeca s neurorizicima i djeca s teškoćama u razvoju, zbog medicinskih razloga i odvojenosti od majke, rjeđe dojena od ostale djece; nije dojeno čak 19 posto djece s razvojnim teškoćama i 22 posto djece s neurorizicima, dok je nedojeno šest posto zdrave djece.

Ti podaci ne smiju se zanemariti s obzirom na dobrobit dojenja za rast i razvoj djece. U Hrvatskoj se godišnje oko 2.000 djece rađa prijevremeno i toj djeci, koja su u posebno kritičnim situacijama, također treba omogućiti najbolje, a to je majčino mlijeko, koje je i hrana i lijek.

Kako bi dojenje postalo standardni način hranjenja za svu novorođenčad, uključujući prijevremeno rođenu djecu i djecu na intenzivnom liječenju, nužna je edukacija osoblja rodilišta i patronažnih službi o dojenju prijevremeno rođene djece i potrebi pružanja podrške roditeljima, kao i uključivanje roditelja u njegu djeteta i ostvarivanje kontakta ‘koža na kožu’.

Uz edukaciju, UNICEF će u provedbi inicijative osigurati i potrebna materijalna sredstva za opremanje rodilišta opremom koja omogućuje boravak roditelja s djecom u jedinicama neonatalne njege i liječenja, poput izdajalica i fotelja.

Povratak na Net.hr