Play ponuda

Kada na sukobe braće i sestara reagirati, a kada ih pustiti da se sami snađu?

shimmer fallback

Svatko tko ima dvoje ili više djece prepoznat će dio svoje obiteljske svakodnevice u ovom tekstu. Sigurno ste se bar jednom pitali zašto se braća i sestre obavezno moraju svađati?

20.3.2013.
14:09
Play ponuda

Pa da, braća i sestre se moraju svađati, to čak ima i pozitivnih strana. Ne, vaša djeca nisu najgora, u susjedstvu je sigurno ista situacija. Počinju se svađati čim drugo dijete u obitelji počne malo, samo malo razumjeti okolinu i nikada ne prestaje.

Sukobi braće i sestara su sastavni dio njihova odrastanja. Niste dobili očekivane odgovore, ali vjerojatno ste se malo utješili. Nije da vi ne možete ništa učiniti kako biste im pomogli da se bolje slažu, ali nemojte očekivati čudo, da svađa više neće biti.

Naime, vaša djeca imaju nekoliko razloga zašto se svađaju i ulaze u sukobe. Jedan od razloga je samo to što su braća i sestre, drugi je to što uživaju u tome, a treći je taj jer 'nemaju pametnijeg posla'. Naravno, to su razlozi za svađu ili prepirku onih dana kada stvarnog i realnog razloga nema.

Malo ozbiljniji razlozi za svađu podrazumijevaju i konkretnije svađe. To su oni dani kada morate svakoga poslati na svoju stranu i najčešće se umiješati. Vaša djeca se žešće svađaju kada se bore za vašu naklonost, kada ne žele dijeliti svoje stvari i kada žele pravdu. Na ove sitne bezrazložne svađe pokušajte ne reagirati, pokušajte se ne miješati i dozvolite im da sami riješe sukob.

Svađe ovakvog tipa imaju svoju svrhu. Pozitivno rješavanje sukoba itekakva je sposobnost, a vaša djeca upravo imaju priliku usavršiti tu vještinu. Također, u tim malim svađicama mogu naučiti pregovarati, što je također korisna vještina za život. Također vježbaju suočavanje i kontroliranje svojih emocija, uče dijeliti, uče rješavati probleme.

U veće sukobe svoje djece poželjno je 'umiješati se'. Svakako reagirajte kada svađa prijeđe u fizički obračun ili kada svađa postane obostrano vrijeđanje osobnosti. Naravno, prvo što morate učiniti je razdvojiti djecu, zatim ih upozoriti na pretjerivanje i upoznati s posljedicama. U razgovoru je važno čuti obje strane, dati im do znanja da razumijete njihov bijes i nikada nemojte suditi o tome tko je u pravu. Radije ih, kada se strasti smire, pokušajte potaknuti da razmirice riješe mirno i konstruktivno.

Kako možete utjecati da svađe ne postanu svakodnevica vaše djece?

Prvo je važno stvoriti pozitivno ozračje i atmosferu u kući. Ako vi, roditelji, sukobe rješavate vikom i drekom, nemojte od svoje djece očekivati ništa drugo. Budite primjer u ponašanju vašoj djeci. Uvažavajte jedni druge i oslanjajte se jedni na druge u teškim situacijama. Svakodnevno se podsjećajte na to koliko se volite i koliko se poštujete. Potičite svoju djecu na međusobno pomaganje i suradnju, dajte im zadatke u kojima moraju surađivati. Potaknite ih da podijele tajne među sobom. Njegujte obiteljska pravila. Pohvalite svaku njihovu zajedničku aktivnost. Djeca koja doživljavaju toleranciju, uče se biti tolerantni.

Play ponuda
Play ponuda