'STARIJI STE I PAMETNIJI'

‘O, DA, SAMO DAJTE!’ Svi čestitaju mami na pismu nepoznatoj ženi koja je poludjela na njezina sina

Autorica i blogerica Karen Alpert bila je u parku sa sinom. Zauzeta njegovim prijateljem koji je plakao nije vidjela što se događa na drugoj strani parka kod penjalice.

Njezin se sin pokušavao popeti na penjalicu kada mu se nepoznata žena počela obraćati povišenim tonom. Karen joj je odgovorila otvorenim pismom na svom blogu. Poruka je prilično iznenađujuća:

“Draga nepoznata ženo koja si danas disciplinirala moje dijete u parku, da nešto raščistimo. Dakle, danas se i vaša kći pokušavala popeti na penjalicu? Ok, shvaćam. I moj klinac je također pokušavao? Jednostavno. E sad, s obzirom na to da je vaša kći amater u ovome i trebala joj je vječnost da se popne, a ponekada bi stala na pola, moj sin nije imao drugog izbora nego je zaobići i ponekad je malo gurnuti pa bi ona i pala i bila sva osjećajna i počela plakati? Hmmm. Onda dobro.

Sada, prije nego što nastavim, samo želim reći kako znam da sam trebala biti tu kada se ovo događalo, ali, na žalost, bila sam na drugoj strani parka s prijateljem svoga sina koji je plakao. Tako da ne, nisam bila tu, ali daje li to vama pravo da disciplinirate mog sina? Daje li vam pravo da povisite ton na njega i kažete mu da prestane? Daje li vam to za pravo da se ponašate kao osoba koja je glavna kada je riječ o MOJEM djetetu?

Mmmmm, da! DAJE VAM ZA PRAVO!

Nisam vam stigla danas ovo reći, ali HVALA VAM. Kada se moje dijete ponaša kao debilčić, a ja nisam u blizini iz bilo kojeg razloga, imate moje dopuštenje da mu kažete da prestane! Ne kažem da ga imate pravo dodirivati na bilo koji način ili vikati nekontrolirano na njega (samo ja to smijem), ali molim vas, imajte tu slobodu da mu kažete da prestane biti takav i da pričeka svoj red. Ili ako se penje naopačke po toboganu. Ili ako baca kamenčiće. Ili ako govori ružne riječi. Ili ako se ponaša kao nasilnik. Ili radi bilo što što nekog ometa.

Jer iako možda niste njegov roditelj, vi ste odrasla osoba. To znači da ste pametniji od njega. I da, znam da ima roditelja koji bi bili bijesni jer je netko nepoznat poludio na njegovo dijete, ali ne i ja!

Potrebno je cijelo selo da se odgoji jedno dijete. A ovih dana naše selo je možda malo veće i šire, a mi ne spavamo u kolibama niti se vozimo natrkivenim kolima ili noću okupljamo oko logorske vatre, niti se svi međusobno poznajemo, ali možemo odabrati želimo li imati selo ili ne. A ja biram imati selo.

Žao mi je što nisam bila tu da odradim svoj posao i hvala vam što ste to učinili u moje ime.

Iskreno,

Majka “onog” dječaka.

Povratak na Net.hr