Problemi u ponašanju

NE, NE OSTAJETE U BRAKU ‘ZBOG DJECE’: Ovo bi svi roditelji koji se svađaju morali znati

Istraživanje sveučilišta York pokazalo je da djeci razvedenih roditelja više štete roditeljske svađe tijekom braka nego sam razvod, piše u utorak britanski list Telegraph.

Djeca koja u svojim domovima svjedoče svađama imaju 30 posto veće izglede razviti probleme u ponašanju od druge djece.

PROBLEM KOJI SE RJEŠAVA OZBILJNO I PAŽLJIVO: Što napraviti kad se vaša djeca svađaju

Ranije istraživanje sveučilišta Sussex objavljeno prošle godine pokazalo je da neriješeni sukob roditelja može snažno utjecati na rani razvoj djeteta, njegovo mentalno zdravlje i izglede za uspjeh u odraslom životu. I to važi bez obzira na to jesu li roditelji zajedno ili su razdvojeni.

Znanstvenici ističu da problem nije u samoj svađi nego u neriješenom sukobu jer djeca moraju znati kako se spor može razriješiti kako bi se nastavio život.

Trajući sukob roditelja može utjecati na dječje mentalno zdravlje, razvoj socijalnih vještina i emotivnu stabilnost, akademski razvoj i može utjecati na njihovu sposobnost stvaranja veza a također može utjecati na fizičko zdravlje, pokazalo je to istraživanje.

Bebe stare samo šest mjeseci pokazuju snažnije fiziološke simptome stresa poput ubrzanog rada srca kao odgovor na svađu roditelja u odnosu na svađe odraslih osoba koje nisu njihovi roditelji.

Kod djece svih uzrasta destruktivni utjecaj roditeljskih svađa može se manifestirati  visokom razinom agresije, neprijateljstava i nasilja, pomanjkanjem samopouzdanja, tjeskobom, depresijom i u iznimnim slučajevima suicidalnim mislima, navode stručnjaci.

Povratak na Net.hr