Odlični rezultati

TORTURA U ŠKOLI: Finska osmislila odličan program protiv vršnjačkog nasilja

Finska ima jedan od najboljih obrazovnih sustava u svijetu, pa ne čudi da su osmislili potpuno novi i super učinkovit program prevencije nasilničkog ponašanja u školama.

Program se zove Kiva što je kratica za ‘kiusaamista vastaan’, a što u prijevodu znači ‘protiv nasilničkog ponašanja’, piše Upworthy.

Osim edukacije za nastavnike i roditelje, program uključuje i podučavanje slučajnih svjedoka što učiniti ako vide nasilje. Nastavnici nisu uvijek prisutni, tako da ne mogu uvijek pomoći. Ali drugi učenici često mogu vidjeti nasilje.

“Naši rezultati pokazuju kako zlostavljana djeca trpe torturu nekoliko puta tjedno. Svjedoci takvih scena mogu pomoći ukoliko pruže podršku žrtvi”, kaže profesorica Jaana Juvonen.

NASILJE U ŠKOLI: Učenik glavom udario kolegicu i razbio joj arkadu, roditelji u šoku

Jedan od najzanimljivijih načina na koji Kiva potiče empatiju je kroz računalne igre i simulacije.

Do više suosjećajnosti putem virtualnog svijeta

U jednoj od igara, djeca preuzmu kontrolu nad crtanim likovima koji se stavljaju u različite zlostavljačke situacija s kakvima bi se mogli susresti u školi.

“Na primjer, oni mogu svjedočiti nasilničkom incidentu i oni moraju odlučiti što će učiniti, odnosno hoće li obraniti žrtvu ili učiniti nešto drugo”, kaže Johanna Alanen, međunarodna voditeljica Kiva projekta.

Kroz takve simulacije, djeca otkrivaju do kakvih sve posljedica može doći. Osim toga, učenici su dobili i savjete te povratne informacije o tome što reći nekome tko je zlostavljan.

Prvi rezultati su odlični

“Kroz igru, učenici mogu naučiti kako se lijepo ophoditi prema nekome tko želi biti uključen u društvo ili je novi u školi”, pojašnjava Alanen.

Na taj način se kod učenika budi suosjećajnost da pruže podršku zlostavljanom kolegi ili kolegici.

VRŠNJAČKO NASILJE: Djevojčicu (13) razbijene i krvave glave liječniku dovela školska kolegica

Analiza je pokazala da je Kiva, iako je u početku, postigla veliki uspjeh i znatno smanjila vršnjačko nasilje u školama.

Podaci pokazuju da program pomaže smanjiti depresiju i povećati samopouzdanje kod djece koja su bila zlostavljana.

Program je počeo s testiranjem i u drugim zemljama poput Italije, Nizozemske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Povratak na Net.hr