POTPUNO IZVEDIVO

‘MUŠKARCI MOGU BITI TRUDNI VEĆ SUTRA’: Zahvaljujući napretku u presađivanju maternice, to je bliže nego što mislimo

Muškarci bi u vrlo bliskoj budućnosti mogli biti trudni i rađati, zahvaljujući medicinskom napretku u presađivanju maternice.

Uspješnost presađivanja maternice kod žena omogućila je sličnu operaciju koja se provodi na ljudima rođenim kao muškarcima. Dr. Richard Paulson rekao je da su dosad maternice uspješno transplantirane u žene rođene bez njih, a “trans-žene”, rođene kao muškarci, ali koje su imale promjenu spola, također će trebati transplantaciju maternice.

To bi im omogućilo da nose bebu – i nema znanstvenog razloga zašto se to ne bi dogodilo, dodao je Paulson. Posljednjih mjeseci bilo je izvještaja o ‘trans-muškarcima’ koji su imali bebe – žene koje su imale operaciju promjena spola da postanu muškarci, ali im je repruktivni sustav i dalje funkcionirao.

Kada su ga pitali može li netko tko je rođen kao muškarac imati maternicu, dr. Paulson je kratko rekao: “To se može napraviti već sutra. Ali ipak je riječ o kompliciranoj proceduri, potreban je veliki liječnički tim. To nije nešto što možete obaviti tek tako u državnoj bolnici.”

STVORILI PRVI HIBRID ČOVJEKA I SVINJE! Revolucionalno otkriće za razvoj ljudskih organa

Objasnio je da je najveći problem to što muška zdjelica ne dopušta da dijete prođe kroz nju jer je preuska, tako da bi muškarci trebali roditi carskim rezom. Ali u muškarcu svakako ima mjesta za maternicu. Dr. Paulson kaže da hormonima treba dati replikaciju promjena koje nastaju dok je žena trudna.

Za ugradnju maternice bilo bi neophodno desetak sati. Ona se može presaditi od živog ili mrtvog donatora i riječ je o vrlo složenoj operaciji. Nakon što je maternica transplantirana, potrebno je implantirati embrij. Transplantacija maternice ipak je još uvijek vrlo eksperimentalna procedura.

Profesor etike na Oxfordu Julian Savulescu skeptičan je prema tomu jer smatra da bi takvo što predstavljalo velik rizik za razvoj fetusa i budućeg djeteta, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr