I DIPLOMA I DJECA Visokoobrazovane zene radaju vise nego prije

Zene s diplomama visokog obrazovanja imaju cesce i vise djece nego prije sto pokazuje da sve vise zena zavrsava studij te da su sredine otvorenije za majke koje rade, pokazalo je u cetvrtak jedno americko istrazivanje.

Danas samo svaka peta zena, 22 posto, izmedu 40 i 44 godine s diplomom prvostupnice nema djece, dok je 1994. to bio slucaj sa svakom trecom zenom, 30 posto, navodi analiza Instituta Pew Research Centra na temelju podataka popisa stanovnistva.

“Razlika je posebno spektakularna” medu zenama s doktoratom. Njih 35 posto je 1994. bilo bez djece, dok ih je danas 20 posto, navodi istrazivanje.

Ne samo da zene s visokim strucnim obrazovanjem imaju djecu cesce nego ranije, vec ih imaju i vise.

Sest od 10 zena koja imaju najmanje diplomu prvostupnice imaju dvoje djece ili vise prema svakoj drugoj 1994. Udio onih koje imaju troje djece ili vise je skocio za sest posto. Broj zena koje imaju samo jedno dijete je u 20 godina pao s 28 posto na 23 posto.

“Vise cimbenika je na djelu”, rekla je autorica izvjesca Gretchen Livingston: sve vise zena imaju 2. i 3. sveucilisni stupanj i broj udatih zena s diplomom je porastao.

Sve su prihvacenije majke koje rade, a zene s diplomama vise nego ostale odgadaju prvi porod.

Bez obzira na razinu studija, broj cetrdesetgodisnjakinja bez djece je najnizi u posljednjih 20 godina i iznosi 15 posto prema 20 posto 2005. i 10 posto 1974.

Istrazivanje primjecuje da se topi razlika izmedu obitelji i razine studija, ali nije nestala. Sto vise diploma zena ima, manje se ocekuje od nje da ima djece i zene s diplomom imaju manje djece od ostalih.

Medu zenama koje nisu polozile maturu svaka deseta, 13 posto, ima samo jedno dijete i svaka cetvrta, 26 posto, ima cetvero djece. Kad imaju diplomu prvostupnice 23 posto ih ima jedno dijete i 8 posto cetvero.

Povratak na Net.hr