PRAVO MALO ČUDO

ELENA JE NAJMANJA BEBA U HRVATSKOJ: Rođena je sa samo 414 grama; ‘Mrgudava je i veliki borac…’

Malena je provela 36 dana na respiratoru, ali bez ijedne operacije. Prvo je dijete u obitelji

Djevojčica Elena službeno je najmanja beba u Hrvatskoj. Kada je došla na svijet, mogla je stati u majčin dlan. Prava mala mrgudica, kako je opisuje njezina mama, pri rođenju je bila duga svega 24 centimetara i lagana 414 grama, a jučer je napustila osječku bolnicu gotovo pet puta teža.

“Odmah po porodu doktor je rekao da je najmanja. Kasnije smo to provjerili i ispalo je da stvarno jest. Elena je mrgudava. Jako je veliki borac. Svašta je prošla. Da nije takva, ne bi bila tu s nama danas”, izjavila je za RTL njezina majka Marija.

Da je malena pravi borac, svjedoče i medicinske sestre s odjela.

36 dana na respiratoru, ali bez operacija

“Ne možemo nikomu predočiti, kada pričamo o tim bebicama, svi se zamisle. Nije to komad kruha, zamislite si olovku, flomaster, te dužine. To su zaista male, male bebice. Njihov cijeli dlan je kao vaš komadić prstića. Toliki je njihov dlan”, rekla je medicinska sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek Tajana Vakanjac.

Elena je provela 36 dana na respiratoru, ali bez ijedne operacije. Prvo je dijete u obitelji. Zbog koronavirusa, tata je svoju mezimicu mogao vidjeti tek na sat vremena.

“Sve mi je ovo bilo teško, što ona nije s nama. Malo je viđamo. Falila nam je. Jako sam uzbuđen, jedva čekam da iziđemo odavde da ne viđamo bolnicu više”, kazao je Elenin otac Marijan.

Djevojčica je rođena u svibnju, u 27. tjednu majčine trudnoće. “Taj strah i neizvjesnost. Nismo znali kako će sve biti, ali smo nekako vjerovali i znali da će sve biti dobro”, rekla je Marija. Iza cijele ove priče stoji tim ljudi. Sestra Anamarija je na odjelu punih 26 godina i tvrdi kako je Elena uistinu posebna.

“Bili smo svi uzbuđeni jer smo dobili dijete s najmanjom kilažom. Sve sestre s ovog odjela su se trudile da daju svoj maksimum i ponosna sam na njih. Jako veliki stres je bio jer se uvijek bojite što će vas sutra dočekati. To je veliki stres”, kazala je glavna sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek Anamarija Brož.

RTL

Pratit će je najmanje još godinu dana

Iza Elene je 112 dugih bolničkih dana, no jučer je ova mala Osječanka došla svojoj kući.

“Prema jednom američkom registru, postoji samo 260 djece rodne mase ispod 400 grama koje su dosad preživjele, tako da je preživljenje vrlo nisko”, rekao je za RTL pedijatar neonatolog Darjan Kardum.

“U sljedećih nekoliko tjedana potrebno je strogo praćenje od strane oftalmologa jer tu može doći do pogoršanja nalaza. Što se tiče dugoročnih prognoza, tu smo dosta optimistični, prije svega jer ima uredan ultrazvuk mozga i ta glavica raste u skladu s našim očekivanjima”, objasnio je.

Pratit će je najmanje još godinu dana, ali vjerojatno i dulje u KBC-u Osijek.

“Mi u KBC-u Osijek liječimo oko 50 djece vrlo male rodne mase, znači ispod 1500 grama godišnje. Elena je posebna jer je najmanja koja je otpuštena iz bolnice. Dosad je rekord držalo dijete koje je bilo ovdje rođeno i imalo je oko 550 grama”, kazao je Kardum.

Povratak na Net.hr