MORA NA OPERACIJU

DJEČAK PIO HORMONE ZA PROMJENU SPOLA, A ONDA SE PREDOMISLIO: ‘Vidiš bilo koju djevojku i kažeš ubio bih da budem takav…’

Australski školarac koji se odlučio na promjenu spola predomislio se dvije godine kasnije.

Kada mu je bilo samo 12 godina Patrick Mitchell je molio svoju majku da počne uzimati hormone estrogena nakon što su mu doktori dijagnosticirali spolnu disforiju, stanje kada osoba osjeća nelagodu zbog neuravnoteženosti između biološkog spola i spolnog identiteta.

“Poželiš jednostavno promjeniti sve u vezi sebe, vidiš bilo koju djevojku i kažeš ubio bih da budem takav”, rekao je Mitchell, prenosi Independent.

Nakon što su ju profesionalci savjetovali kako je to pravi izbor, njegova je majka pružila punu podršku i Mitchell je krenuo s promjenom.

Pustio je kosu i počeo uzimati hormone, zbog čega su mu počele rasti grudi. Ali nakon dvije godine, Mitchell se predomislio.

Više nije siguran

Početkom 2017. nastavnici su mu se u školi počeli obraćati kao djevojci, što je navelo Mitchella da se upita je li donio pravu odluku.

“Počeo sam razmišljati osjećam li se u stvari ugodno u svojem tijelu. Svakoga sam se dana osjećao bolje”, izjavio je.

Zbog toga je objasnio majci kako bi ponovo želio postati dječak.

OPERACIJA ISKLJUČENA: Spol možete promijeniti na teret HZZO-a, ali samo do ključne faze

“Pogledao me u oči i rekao ‘Jednostavno nisam siguran da sam djevojka'”, objasnila je njegova majka.

Sada je, kako bi se vratio natrag u originalno tijelo, prestao uzimati lijekove te će otići na operaciju kako bi uklonio višak tkiva na grudima.

Iako je spolna disforija rijetka, broj ljudi kojima je dijagnosticirana raste zbog povećane javne svijesti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr