Dijete vam plače? Ovo će ga sasvim sigurno smiriti!

U prvim danima djetetova života sva čula odlično funkcioniraju i novorođenče kao spužva upija zvukove, slike i mirise. Bebe smiruju zvukovi koji su slični onima koje smo slušali za vrijeme boravka u trbuhu.

Možda mislite da vaše prvih nekoliko tjedana ne zna raditi ništa drugo osim spavati, jesti i plakati, ali stvarna situacija baš i nije takva. Sva djetetova osjetila savršeno funkcioniraju i u prvim danima novorođenče kao spužva upija zvukove, slike i mirise.

Vid bebe precizno je podešen tako da može vidjeti ono što mu je najbitnije, a to su lica roditelja. Kada bebu držimo u naručju, ona najbolje ‘izoštri’ sliku promatrajući osobu koja je drži, a najčešće su to mame i tate. Beba može vidjeti i različite predmete, ali u tom slučaju teško zadržava pažnju.

Ipak, često gleda u udaljeno staklo kroz koje se reflektira sunčeva svjetlost ili pogledom prati objekte i osobe u pokretu. Što se boja tiče, beba bolje vidi kontrastne boje i ne pravi razliku između sličnih nijansi, ali joj crno-bijeli predmeti posebice privlače pozornost.

I osjetilo sluha kod beba je veoma aktivno. Novorođenče osluškuje zvukove oko sebe znatno prije rođenja, još u trbuhu!Beba prvo sluša majčino srce i mnoštvo drugih zvukova koji se javljaju u maminom trbuhu, a nakon toga do bebe dopiru i zvuci ‘iz vanjskog svijeta’, najviše glasovi onih koji pričaju s roditeljima, kao i glazba.

Kad se beba rodi, svi ti zvukovi postanu mnogo bučniji i jasniji, pa će beba u početku biti preosjetljiva na glasne i iznenadne zvukove. Kada čuje fen ili usisivač, obično će se smiriti jer je njihov zvuk sličan onima koje je beba slušala dok je bila u trbuhu.

Pretpostavlja se da bebe imaju razvijen osjećaj mirisa jer je poznato da to osjetilo imaju veoma razvijeno. Istraživanje je pokazalo da će beba prije sisati iz bočice sa slatkom vodom, dok će od bočice s kiselim ili ljutim sadržajem okretati glavu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr