banner

SUOČAVANJE SA STRAHOM

BOJITE LI SE SMRTI? Znanstvenici pronašli savršeno rješenje za to, a pomoći će i vašoj djeci da bolje razumiju proces umiranja

Ako se panično bojite smrti, trebali biste gledati što više dječjih animiranih filmova poput Bambija, Frozena i Kralja lavova.

Junaci u Disneyjevim i Pixarovim filmovima često umiru, što može biti dobra prilika za roditelje da razgovraju s djecom o smislu i kraju života, ali i da se sami suoče sa svojim strahovima. Smrt je pokretačka tema u mnogim crtićima. Sjetite se samo Bambijeve majke, Mufase iz Kralja lavova te Elsinih roditelja u Snježnom kraljevstvu.

Rano suočavanje djece s tom temom omogućava nastavak rasprave i u njihovoj zrelijoj dobi. Prof. Kelly Tenzek smatra da ubojstva u animiranim filmovima pomažu djeci da shvate pojam i značenje smrti, što je u drugim okolnostima gotovo nemoguće.

Tenzek je zajedno sa suautoricom Bonnie Nickels analizirala 57 Disneyjevih i Pixarovih filmova, u kojima se dogodila ukupno 71 smrt.

Jeste li ikada primijetili da su svi Pixarovi filmovi ustvari povezani? Ovaj video će vas oduševiti

INTERNET JE POLUDIO ZA OVIM CRTIĆEM: Provjerite zašto, ali prije toga pripremite maramice, trebat će vam

“Neke su smrti prikazane vrlo nerealistično, kada se, npr. junak vrati ili se vrati u drugom obliku. Ali to je šansa za djecu da bolje shvate razliku između stvarnosti i fikcije. S druge strane, gledajući kako ostali likovi reagiraju na smrt, djeca uče izražavati osjećaje”, kaže Tenzek.

“Priznajemo da je važan djetetov razvoj u ovoj priči i sigurno ne preporučujemo razgovore o smrti kada ono ima tri godine, ali kako djeca rastu, filmovi se savršeno uklapaju u njihove živote”, objašnjava.

Tenzek kaže kako je prednost u tome što roditelji imaju moć potaknuti razgovor s djecom na bilo koju temu. Crtići mogu poslužiti kao alat za objašnjenje težine smrti i djeci pomoći da stvore poveznice za bolje razumijevanje cijelog procesa, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr