NE ZNA ŠTO BI SA SOBOM

BLAGODATI DOKOLICE: Psiholozi preporučuju da djeci ljeti bude dosadno

‘Zabavljate’ li svoju djecu tijekom ljetnih mjeseci bez škole teniskim tečajem, umjetničkim radionicama, šahovskim klubom ili nečim sličnim? Postoje brojne aktivnosti i ljetni kampovi čiji je cilj korisno ispuniti dječje vrijeme, kao i brinuti se za njih u mjesecima kada nema nastave.

MONOTONIJA UBIJA KREATIVNOST: Otvoreni prostori iritiraju ljude

Štetnost prenatrpanog rasporeda

Ali psiholozi i stručnjaci za razvoj djeteta tvrde da djecu takav prenatrpani raspored spriječava da sama istražuju i otkriju što ih stvarno zanima, piše Quartz.

“Vaša uloga roditelja je pripremiti dijete da preuzme svoje mjesto u društvu. Biti odrasla osoba znači da se okupirate i svoje slobodno vrijeme ispunjavate na način koji vas usrećuje”, kaže Lyn Fry, dječja psihologinja iz Londona koja jse bavi obrazovanjem. “Ako roditelji cijelo vrijeme ispunjavaju djetetovo slobodno vrijeme, onda to dijete nikada neće samo naučiti što stvarno voli”.

Dokolica potiče kreativnost

close-up of a girl in a supermarket
Dosađivanje nije tako strašno. Potiče na razmišljanje o tome što dijete zapravo stvarno voli raditiFoto: George Doyle/Thinkstock

Fry nije jedina koja govori o koristima dosade. Dr. Teresa Belton sa Sveučilišta Istočne Anglije koja se fokusira na povezanost između dosade i mašte, izjavila je kako je dosada ključna za razvijanje unutarnjeg stimulusa, koji zatim potiče pravu kreativnost.

A iako je naša sposobnost da se dosađujemo znatno smanjena dolaskom internta, stručnjaci već desetljećima raspravljaju o važnosti toga da ništa ne radimo.

Godine 1993. psihoanalitičar Adam Phillips napisao je da “kapacitet da se dosađuje može biti važno postignuće u razvoju djeteta”.

Do sada je prilika da razmišljate o životu, umjesto da samo jurite kroz njega, napisao je u svojoj knjizi O ljubljenju, škakljanju i dosađivanju: Psihoanalitički eseji o neistraženom životu.

“Jadan od najopresivnijih zahtijeva odraslih je da dijete mora konstantno biti zainteresirano za nešto, umjesto da mu se dopusti da si uzme vremena kako bi samo otkrilo što ga zanima. Dosada je integralan dio procesa uzimanja vremena za nešto”, dodao je Phillips.

Popis zabavnih stvari

Fry sugerira da na početku ljeta roditelji sjednu s djecom, barem onom starijom od četiri godine, i zajedno napišu popis stvari koje bi djeca možda uživala raditi tijekom ljetnih praznika. To mogu biti neke osnovne aktivnosti, poput kartanja, čitanja knjige ili vožnje biciklom. a mogle bi biti i malo razrađenije stvari, poput spremanja velike večere, postavljanja kazališne predstave, ili vježbanja fotografiranja.

dječak na biciklu
Ako im je dosadno, nek potraže popis stvari koje vole raditiFoto: curtis_creative/Thinkstock

Zatim, ako vam se dijete dođe potužiti na dosadu tijekom ljeta, kažite mu da ode i pogleda popis.

“To stavlja teret na njih da kažu ‘Ovo volim raditi'”, kaže Fry.

Iako postoje dobre šanse da će se dijete neko vrijeme samo vući okolo i stvarno se dosađivati, važno je razumijeti kako to nije uzalud utrošeno vrijeme.

“To što je nekome dosadno nije problem”, kaže Fry. “Nije to grijeh, zar ne? Mislim da djeca moraju naučiti kako se dosađivati da bi se motivirala da sama obave stvari. Dosađivanje je način kako djeca postaju samodovoljna.”

Neomatano dijete se najbolje razvija

Istu je teoriju iznijeo i filozof Bertrand Russel još 1930., te je čak posvetio i poglavlje svoje knjige ‘Osvajanje sreće’ potencijalnim vrijednostima dosađivanja. Maštanje i sposobnost suočavanja s dosadom moraju se naučiti još u djetinjstvu, napisao je.

“Dijete se najbolje razvija kada se, poput mlade biljke, ostavi neometano u istome tlu. Previše putovanja, previše raznolikih impresija, nisu dobri za mlade, i zbog njih odrastaju nesposobni za izdržati plodonosnu monotoniju”.

Povratak na Net.hr