ODLUKA SUDA

RODILA BLIZANCE U 65. GODINI I IZGUBILA SKRBNIŠTVO NAD NJIMA: Socijalna služba joj ih i dalje ne da, kažu da ne brine dobro o njima

Sud je donio odluku o skrbništvu zbog rizika za maloljetnike i poteškoća s kojima se njihova majka nosi već neko vrijeme

Žena koja je rodila blizance u 65. godini izgubila je skrbništvo nad svojom djecom jer je sud odlučio da se o njima ne može propisno brinuti. Naime, službenici tvrde da su djeca bila “ranjiva” dok su bila kod majke.

Mauricia je rodila blizance, koji sada imaju četiri godine, nakon što je doputovala u SAD zbog medicinski potpomognute oplodnje.

No, ubrzo nakon rođenja blizanaca, socijalni radnici preuzeli su skrbništvo nad njima, došavši do zaključka da su u opasnosti. Majci je bilo dopušteno ostati u kontaktu s djecom, ali pod nazdorom socijalne službe. Naposljetku su zaključili kako majka ne prati njihove upute te su joj blizance trajno oduzeli.

Mauricia je podnijela tužbu, no njezinu je žalbu odbio španjolski Obiteljski sud, a kasnije i Vrhovni sud koji je odlučio da se djeca udome zbog nedostatka odgovarajuće zaštite kod biološke majke.

Oduzeta joj je i kći

Prema španjolskim medijima, sud je utvrdio da su blizanci bili u opasnosti zbog nemogućnosti da se njihova majka o njima propisno brine, no ta odluka nije imala nikakve veze s njezinom dobi ili mentalnim zdravljem. Sud inzistira da je odluka donesena zbog pokazatelja rizika za maloljetnike i poteškoća s kojima se njihova majka nosi već neko vrijeme.

Djeca nisu odrastala u “optimalnim uvjetima”, a žena nije imala pomoć obitelji ili prijatelja na koju se mogla osloniti.

Mauricia smatra da je sud donio pogrešnu odluku i da je djeci uvijek bolje s majkom. U ovom trenutku je iscrpila sve pravne opcije.

Tijekom saslušanja rekla je da ima još jednu kćer, koju je također dobila pomoću medicinski potpomognute oplodnje. Djevojčica sada ima 11 godina i živi u Kanadi. Mauricia je 2014. također proglašena nesposobnom za brigu o djetetu pa joj je kći oduzeta i prebačena u dom.

Svake dvije godine može uložiti žalbu iako sud ne predviđa drugačiji ishod u bližoj budućnosti.

Povratak na Net.hr