VIDEO: Putovanje Transsibirskom željeznicom

Vožnja Transsibirskom željeznicom je jedno od najposebnijih i najzanimljivijih putovanja vlakom, pogotovo u zimi, kada kroz prozor vlaka možete vidjeti uistinu posebne prizore.

Transsibirska željeznička pruga je mreža željezničkih pruga kroz Euroazijski kontinent. Spaja europski dio Rusije, glavne industrijske regije i prijestolnicu sa središnjim (Sibir) i istočnim krajevima (Daleki Istok), Mongolijom, Kinom i Japanskim morem.

Duljina glavnog pravca od Moskve do Vladivostoka iznosi
9288,2 km, a prolazi kroz osam vremenskih zona i najduža je željeznička pruga na svijetu.

Od 2002. godine u potpunosti je elektrificirana.

Glavnim pravcem se drži Transsibirska linija, koja prolazi od Moskve do Vladivostoka kroz Nižnji Novgorod, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk.

Drugi pravac je Transmandžurska linija, koja se podudara s Transsibirskom sve do mjesta Tarskaya, oko 1000 km istočno od Bajkalskog jezera. Odavde pruga dalje nastavlja jugoistočno prema Kini i završava u Pekingu.

Treći pravac je Transmongolska linija koja se podudara s Transsibirskom do grada Ulan Ude na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od Ulan Ude, pruga nastavlja dalje prema glavnom mongolskom gradu Ulan Batoru, a svoj put završava kao i Transmandžurska linija u Pekingu, piše na Wikipediji.

Povratak na Net.hr