OTKRIO RAVNATELJ PARKA

UNESCO NAS UPOZORIO: Plitvice bi zbog dva ključna problema mogle ostati bez statusa zaštićene svjetske baštine

Naš najstariji nacionalni park Plitvička jezera, koji je pod zaštitom UNESCO-a, uskoro bi mogao izgubiti taj status.

UNESCO prijeti da će Plitvička jezera skinuti sa svog popisa zaštićene svjetske baštine i to zato što ga ne štitimo. “Plitvice su suočene s nizom, zapravo, dvama ključnim problemima, to je prekomjerno posjećivanje i prekomjerna gradnja, na što nas je sad upozorio i UNESCO na svojim službenim stranicama”, rekao je Anđelko Novosel, ravnatelj NP Plitvice za RTL Direkt.

Svakoga dana Plitvička jezera posjeti osam tisuća ljudi, a na vrhuncu sezone taj broj se gotovo udvostruči. Tada kroz naš nacionalni park prođe čak 15.000 posjetitelja. Posljednjih godina pokazalo se da je najveći problem što se većina njih želi fotografirati, ne mareći pritom za vlastitu sigurnost.

Turisti ginu zbog savršenih selfija

“Više im nije dovoljno to da se pridržavaju svih ovih mostića i tih staza nego se kreću i izvan staza jer se žele malo izmaknuti iz gužve ne bi li dobili ljepše fotografije i tako oštećuju samu sedru što je ujedno i temeljna stvar zbog koje smo mi pod zaštitom UNESCO-a”, objasnila je Katarina Poljak, čuvarica prirode u NP Plitvice. Zbog sve većeg broja nezgoda i nehajnog ponašanja turista, uprava parka razmišlja o uvođenju sigurnosnih pravila. “Ljudi se moraju prilagoditi godišnjem dobu i vremenskim uvjetima. Vjerojatno ćemo zato uskoro zabraniti ulazak u park u ljetnoj obući, natikačama, japankama, sandalama” , rekao je glasnogovornik NP-a Plitvička jezera Ognjen Borčić.

PETA ŽRTVA SELFIJA NA PLITVICAMA: Turistima će zabraniti ulazak u japankama!

Tako je ovog tjedna potraga za savršenim selfijem na Plitvicama odnijela svoju petu žrtvu. Turist iz Kanade zbog fotografije je pao sa 70 metara visoke stijene. Sišao je s označene šetnice na Plitvičkim jezerima, prekoračio znak koji ga upozorava da dalje ne smije, provukao se kroz zaštitnu ogradu, te napravio još tri, četiri koraka. Okliznuo se i pao sa 70-metarske stijene na obalu jezera. Imao je nevjerojatnu sreću što su mu pad ublažile krošnje stabala, a ozljede koje je zadobio bile su teške, ali ne i opasne po život. Manje sreće je imala slovačka turistkinja, koja je prošle godine poginula.

Hrane ribe, namaču noge u jezerima

Sve više posla na Plitvicama ima HGSS koji tvrdi da je sada intervencija pet puta više nego prije 10 godina. Osim fotografiranja samih sebe, turisti si u Plitvičkim jezerima vole namakati noge ili hraniti ribe, što sigurno nije dobro za pitku jezersku vodu i zaštićenu sedru. Samo devet čuvara, koliko ih radi u parku, ne stigne nadzirati više tisuća posjetitelja. Na svakoj od ulaznica piše što je zabranjeno raditi u nacionalnom parku, tako stoji i da je kazna za paljenje vatre 1000 kuna. Ravnatelj Parka kaže da je nužno ograničiti broj posjetitelja, ali i povećati zaradu.

“To je jedini održivi način na koji ćemo očuvati Plitivce. To je zapravo i cilj budućeg akcijskog plana upravljanja posjetiteljima koji nam je UNESCO nametnuo još 1998. godine. Još ga uvijek nema. Nije bilo volje ja bih rekao, da se taj plan napravi, jer definitivno taj plan znači jedan zaokret u upravljanju posjetiteljima u NP”, rekao je Novosel. Područje Nacionalnog parka Plitvice obuhvaća 300 četvornih kilometara prostora koji je cijeli zašićen kao svjetska prirodna baština od UNESCO-a. Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr