Preporuke turistima

‘ŠTO SE U HRVATSKOJ SMIJE, A ŠTO NE’: Ne spominjite Jugoslaviju i ne dirajte u Gospu

‘Što se u Hrvatskoj smije, a što ne’ naziv je članka poznatog portala Channel Travel s preporukama za turiste koji prvi put posjećuju našu zemlju. Ističu kako je s preko 1200 otoka, azurnom bojom čistog mora, pitoresknim selima i bogatom poviješću prava meta turista, prenosi 24 sata.

Umjesto vlakova koristite autobuse

Za razliku od drugih EU zemalja gdje se najlakše služiti vlakom, Hrvatske Željeznice će vas lako zbuniti i bolji odabir je autobus. Najgora je situacija sa željezničkom vezom na jugu Jadrana. Kao rješenje predlažu odličnu autobusnu mrežu i nekoliko prijevoznika čiji autobusi voze svako malo, voze brže od vlaka, a povezuju sve gradove.

Ne dirajte im u svece

U Hrvatskoj je preko 90 posto katolika i vjera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mjesto ima svog sveca zaštitnika i odličnu feštu koju priređuju na dan tog sveca, procesiju i neradni dan – pa treba paziti i na radno vrijeme dućana. Osobito se štuje Gospa, a obratite pozornost na svetišta, raspela i crkve te se prema njima odnosite s poštovanjem.

Ne zovite Hrvatsku Jugoslavijom

Rat koji je započeo 1991. i kojim je Hrvatska stekla svoju nezavisnost još je živ u glavama mnogih, a Hrvati se posebno diče svojim domoljubljem. Kroz povijest su često bili pod tuđom vladavinom – od mađarske, turske, austrijske, talijanske do jugoslavenske, a ako ju povežete s Jugoslavijom, lako ćete im “dići živce”. Također, dobro je izbjegavati usporedbe sa Srbima, jer je to za neke još uvijek vrlo osjetljiva tema.

Lokalci ludo voze

Dobro je iznajmiti automobil u brojnim agencijama koje to nude, a to lako možete napraviti i online. Većina Hrvata vozi automobile s ručnim mjenjačem, pa ako želite automatik to morate posebno naglasiti. Vožnja s mobitelom je zabranjena i novčano kažnjiva. Možete voziti s dozvolom zemlje iz koje dolazite te putovnicom do šest mjeseci boravka u zemlji, a nakon toga je potrebno polagati vozački ispit u Hrvatskoj. Lokalci često voze ludo i ne poštuju ograničenje brzine, pa je dobro paziti u prometu.

Posjetite otoke

Otoci su nešto što svakako vrijedi posjetiti u Hrvatskoj, a najbolji način da dođete na njih je malim brodićima koje možete iznajmiti, ili pak s trajektom ili katamaranom. Prije nego krenete na put, provjerite raspored Jadrolinije i drugih prijevoznika, jer su neke linije vrlo rijetke, pa je bolje koristiti se lokalnim kompanijama mjesta u kojem se nalazite.

Slobodno se skidajte, osim u blizini crkvi

Ako ste u iskušenju da skinete gornji dio bikinija – slobodno! Velik broj kupača na hrvatskim plažama su nudisti, osobito u usamljenim uvalama. Na gradskim plažama se također možete kupati u toplessu, no pripazite gdje hodate obnaženi – primjerice nemojte to činiti u Vrbniku na Krku, ili općenito u blizini crkvi.

Ne razgledajte u podne i u gužvama

Većina turista pohrlit će na slavne zidine Dubrovnika točno u podne, priključujući se masi turista. To baš i nije najpametnije, s obzirom da su zidine visoke, kao i temperature koje mogu izazvati vrtoglavice. Općenito, bolje je istraživati i posjećivati znamenitosti u jutarnjim satima i ako nema velikih gužvi, prenosi 24 sata.

Pazite na mine

Iako je većina zemlje slobodna od mina, pazite na korak ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti zemlje, primjerice u područjima istočne Slavonije, u Brodsko-posavskoj županiji, zaleđu Zadra. Iako su male šanse da naletite na minu, obratite pozornost na zastave s lubanjom koja se nalazi u obrnutom prekriženom trokutu, što je i internacionalni znak za mine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr