DOMORODAC NA ZAPADU

PAPUANSKI PLEMENSKI VOĐA PROPUTOVAO ZAPADOM: Urbanom ga džunglom vodio fotograf

Francuski fotograf Marc Dozier dokumentirao je putovanje svojeg prijatelja, domorca iz Papue Nove Gvineje, na njegovom velikom putovanju Amerikom. Nakon što mu je poglavica Mundiya Kepanga u Papui bio vodičem, Marc Dozier bio je to isto svojem domorodačkom prijatelju u SAD-u. Vodio ga je tom velikom zemljom kao pravi vodič kroz urbane džungle, a cijelo iskustvo bilježio fotoaparatom.

Mundiya Kepanga i Marc Dozier poznaju se punih 15 godina, budući je Francuz proveo godine istražujući njegovo pleme Huli. Pričao je poglavici o svijetu iz kojeg dolazi, a kada je vrijeme sazrjelo, odlučio je prijatelju vratiti ljubaznost i poveo da na proputovanje SAD-om.

“Nastojali smo se ponašati kao tipični turisti, samo Mundiya to nije, jer on je čovjek iz plemenskog društva”, rekao je Dozier za Pacific Beat.

Poglavica i fotograf proveli su puna tri mjeseca putujući SAD-om, a svoja su iskustva zabilježili nizom fotografija koje ilustriraju koliko su različiti svjetovi iz kojih obojica dolaze.

Huli su domorodačko pleme iz istočnog dijela Papue Nove Gvineje. Poznati su po svojim šarenim tradicionalnim haljinama, zvanima bile. Lica su im obojena, a glave ukrašene perjem koje se, nekako ipak, uklopilo u prizore urbanih džungli, što ih je Kepanga želio istražiti.

“U početku sam se pribojavao kako će Amerikanci reagirati na Mundiya, ali ispalo je baš dobro. Kad god je obukao bilu i obojao lice, ljudi su mu prilazili i postavljali različita pitanja. Često su se fotografirali s poglavicom”, kaže Dozier.

“Amerika je mjesto kao niti jedno drugo. Uopće nije nalik Papui, Australiji ili Francuskoj. U Americi je sve veliko, ogromno”, rekao je poglavica.

Kepanga je svima govorio o svojoj domovini, a tek je u Arizoni našao zajednički jezik sa stanovnicima SAD-a. Susreo se tamo, naime, s Navajo Indijancima.

“Bio je jako sretan što može s njima nositi svoje perje. Navajo narod je jako ponosan. Svi smo plesali zajedno. Bilo je to jedno moćno iskustvo”, rekao je Francuz.

Iskustvo koje je stekao putujući SAD-om sa Mundiyom, Doziera je potaknulo da objavi knjigu. Uvjeren je kako fotografije koje je načinio pokazuju zapadnjačku kulturu iz sasvim neočekivane perspektive.

Što se Kepange tiče, on je zadovoljan što je stekao tako puno prijatelja, a kada se vratio u Papuu, o svojim je putovanjima ostalim pripadnicima plemena ispričao brojne priče i pokazao im stotine fotografija, koje mu je Dozier pripremio, prije povratka kući.

Povratak na Net.hr