banner

Svjetlosna čuda prirode

OVO MORATE VIDJETI: 16 najkul svjetlosnih fenomena na svijetu

Ova čuda prirode totalno zavrijeđuju da se putovanja organiziraju samo da bi ih se vidjelo.

Znanost će možda lako objasniti neke od ovih fenomena, ali to ne čini prirodna svjetla ništa manje čarobnim, bile to svjetleće špilje u Novom Zelandu ili plavi vulkan u Etiopiji.

Fitoplankton kod otoka Mudhdhoo (Vaadhoo), Maldivi

Malo je mjesta na svijetu gdje bioluminescentnog fitoplanktona ima u tolikim količinama da stvori vlastiti svjetlosni spektakl. Fitoplankton zasvijetli plavo kada se osjeća ugroženim i tako stvara zvjezdano nebo na noćnoj obali. Postoji još mjesta gdje se ovaj fenomen može vidjeti (naprimjer Svjetleća laguna u Jamajci i Biolumiscentni zaljevi u Puerto Ricu) ali u zadnje vrijeme svjetlost se smanjuje. Posljedica je to kemikalija u kremama za sunčanje i sprejevima protiv buba.

Antilopski prorezni kanjoni u Pageu, Arizona

Vijugavi prolazi kroz prorezne kanjone nevjerojatni su sami po sebi, ali kad dodate svjetlo koje prosijava kroz male otvore na vrhu, igra boja (mješavine narančastih, crvenih i ljubičastih) postane posebno očaravajuća.

Veliki Getu luk, u Getu dolini, Kina

Veliki Getu luk je u osnovi zraka sunca koja se probija kroz masivnu vapnenačku formaciju, iako postoje neke spekulacije o istinitosti fenomena. Iako je opisivan kao rijedak i nepredvidljiv, neki vjeruju da su slike fotošopirane.

‘Vatropadi’ u kalifornijskom Nacionalnom parku Yosemite

Zamislite zid varte kako curi niz liticu. To je najbolji način za opisati svjetlosni fenomen koji se svake godine događa u Nacionalnom parku Yosemite. Oko proljetne ravnodnevnice vodopad Konjski rep sjaji svijetlo narančaste boje.

Aurora Borealis u Nacionalnom parku Jasper, Alberta

Kada ljudi žele vidjeti polarnu svjetlost, većina ih hrli u Skandinaviju, iako je i Alberta u Kanadi sa svoja dva parka za očuvanje mračnog neba, dobar izbor. Nacionalni parkovi Jasper i Wood Buffalo omogućavaju sjajan pogled plešuća nebeska svjetla tijekom zimskih noći, kada je vrijeme suho, neba čista a solarna aktivnost najjača.

Naga vatrene lopte uzduž rijeke Mekong u Tajlandu i Laosu

Svake jeseni, crvenkaste svjetlosne ‘lopte’ različitih veličina dižu se iz rijeke Mekong i do sto metara u zrak gdje eksplodiraju i nestanu. Znane kao ‘bung fai paya nak’ ili Naga vatrene lopte, fenomen se najčešće događa krajem jeseni, tijekom punog mjeseca. Ime je dobio po mitskoj zmiji Nagi. Puno se godina vjerovalo da se radi o mjehurima metana koji koji eruptiraju ispod riječne površine, ali nedavno je otkriveno da se radi o prirodnom procesu tijekom kojeg se zapaljivi fosfinski plin skuplja na dnu rijeke.

Plava špilja, Capri, Italija

Poznata turistička destinacija još od davnina. Uz obalu otoka Caprija u južnoj Italiji sunce prolazi kroz morsku vodu i stvara lijepo plavo osvjetljenje u unutrašnjosti špilje. Ulaz je samo metar visok, pa se mora čekati oseka da bi se ušlo u niskom čamcu. Još je car Tiberije posvetio ovu špilju morskim nimfama.

Marfa svjetla u Marfi, Teksas

Prvi podaci o čudnim i neobjašnjivim svjetlima izvan ovog pustinjskog grada pojavili su se još u 19. stoljeću. Sjajne kugle, crvene, bijele i ponekad plave pojavljuju se nasumično tijekom noći, bez obzira na godišnje doba ili vremenske uvijete.

Neprekidna oluja kod rijeke Catatumbo u Venecueli

S munjama koje se pojavljuju i do 280 puta na sat, deset sati dnevno, 160 noći godišnje, takozvana Neprekidna oluja odvija se oko ušća rijeke Catatumbo u jezero Maracaibo. To mjesto se smatra najvećim svjetskim generatorom troposferskog ozona. U siječnju 2014. ovaj fenomen je i službeno uveden u Guinnessovu knjigu rekorda za najveći broj udara munje po četvornom kilometru godišnje – 250.

Hessdalensko svjetlo u dolini Hessdalen, Norveška

Neobična svjetlosna aktivnost u maloj dolini u središnjoj Norveškoj dosegla je vrhunac u ranim ’80-tim, kada su se stotine svjetlećih kugli (neke veličine automobila), mogle vidjeti kako plešu po nebu 15 do 20 puta tjedno. Od onda se aktivnost smanjila ali s vremena na vrijeme svjetla su vidljiva i duže od sat vremena. Godine 1998. sagrađena je i istraživačka stanica za promatranje fenomena. Trenutačno važeće objašnjenje dovodi u vezu elektromagnetsko polje doline i geološke karakteristike okruženja.

Svjetlosni stupovi u jako hladnim gradovima poput Laramia, Wyoming

Ovaj fenomen može biti jako težak za predvidjeti, s obzirom da je potrebno ispuniti nekoliko uvijeta da bi se ispunili. Lokacija mora biti relativno veći grad, poput Laramiea (31.000 stanovnika), sa sjajnim noćnim svjetlima. Mora biti izrazito hladno, ispod -20°C. Ne smije biti vjetra a u atmosferi moraju biti prisutni sitni kristalići leda. Ledena magla reflaktira svjetlo u zrake u obliku stupova.

Zeleni blijesak na otocima Galapagos

Onoga trena kada sunce zađe za oceanski obzor, sretni promatrači mogu ugledati ‘zeleni blijesak’. Ne traje dulje od par sekundi, te ga je jako teško fotografirati. Radi se o tome da atmosfera djeluje kao slaba prizma koja reflektira svjetlost i rastavlja ga na različite boje spektra, a pri zalasku sunca najčešće viđene su zelena i plava. Fenomen nije ekskluziv Galapagosa, već se može vidjeti na nekoliko mjesta, uključujući Karibe.

Manhattanhenge u New Yorku

Dva puta godišnje Sunce se savršeno uskladi s istok-zapad ulicama na Mantattanu. ‘Manhattanhenge’, ili Manhattanska ravnodnevnica, događa se oko 28. svibnja, te ponovo oko 12. srpnja. Najipresivniji su pogledi između ta dva datuma, kada možete pogledati niz neku ulicu i vidjeti puni sunčani disk točno između nebodera.

Waitomo svijetleće špilje u Aucklandu, Novi Zeland

U Novom Zelandu posjetitelji mogu čamcem ući u u vapnenačku špilju gdje svjetlost svjetluca u svim smjerovima poput noćnog neba prepunog zvijezda. Zvuči romantično, zar ne? Možda i je, iako svjetlucanje potječe od brojnih sitnih endemskih larvi. Nevjerojatna špilja dio je sistema Waitomo na Sjevernom Otoku Novog Zelanda.

Šumske krijesnice u Nagoyi, Japan

U šumama japanskog grada Nagoye krijesnice plešu između drveća privlačeći partnere za parenje. Noćn je osvjetljena tisućama sitnih iskri. Najviše ih ima tijekom kišne sezone (lipanj i srpanj).

Plavi vulkan u Danakilu, Etiopija

Ova plavetna erupcija događa se u Depresiji Danakil u Etiopiji. U sumrak pojavljuje se sjaj od gorenja sulfornih plinova koji izlaze kroz pukotine vulkana. Kad dođu u kontakt sa zrakom zapale se i šalju plave plamenove preko pet metara visoko u zrak.

Povratak na Net.hr