Oprezno već kod pozdrava!

NAMA SVAKODNEVICA, NJIMA UVREDA: Ovo nikad ne radite u inozemstvu

Zanimljivo nam je kako Japanci pozdravljaju naklonom, ili smjena straže britanske kraljevske garde, okićene mlade Šri Lanke… No mnogo nama svakodnevnih postupaka mogu vas u inozemstvu dovesti u neugodnu poziciju i teško uvrijediti domaćina.

Napojnica – U Japanu i Južnoj Koreji napojnicu smatraju uvredom. Radnici duboko vjeruju da su dobro plaćeni te da dobro rade svoj posao. Njima ne treba novčani poticaj. Napojnicom vrijeđate njihov profesionalni ponos.

Sjediti na zadnjem sjedištu u taksiju – u Australiji, Novom Zelandu, i u nekim dijelovima Irske, Škotske i Nizozemske smatra se nepristojnim, odnosno kao da taksista smatrate slugom.

Palac gore – Na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Zapadnoj Africi, Rusiji i Grčkoj palac gore ima isto značenje kao i nama podignuti srednji prst.

Smijanje otvorenih usta – U Japanu se ovakav smijeh smatra nekulturnim, nešto slično kao kad neko jede otvorenih usta ili mljacka.smijeh-ruganje
Akademskih 15 minuta – Nama prihvatljivo kašnjenje se Njemačkoj smatra se vrlo bezobraznim, jer to znači da ne cijenite tuđe vrijeme.

Doći na vreme – s druge strane u Latinskoj Americi, osobito Argentini, nepisano je pravilo da se na večeru uvijek kasni. Dođete li u vrijeme kada vas je domaćin pozvao, vjerojatno ćete ga neugodno iznenaditi.

Jedna ruka u džepu – smatra se arogantnim u Turskoj, kao i u Južnoj Koreji.

Korištenje lijeve ruke – U Šri Lanki, Africi, Indiji i većini arapskog svijeta nije se uvek koristio WC papir, nego lijeva ruka. Zato je neprihvatljivo njome išta raditi, a osobito dirati hranu.

Otvaranje dara– u Kini i Indiji trganje ukrasnog papira pred darivateljem i otvaranje dara pokazatelj je gramzivosti.poklon, dar

Pokazivanje tabana – u arapskim, muslimanskim, hindu i budističkim zemljama pokazivanje tabana (primjercie sjednje nogom preko noge) smatra se nepoštivanjem sugovornika jer se smatra da je to najprljaviji dio našeg tijela zato što dodiruje zemlju.

Ispijanje tuđeg alkohola – U Norveškoj (te ponegdje drugdje u skandinavskim zemljama) je nepristojno piti ono što niste donijeli na zabavu.

Muški toples – u Južnoj Koreji muškarci nose majice čak i na plaži.

Hrana izvan restorana ili kuće – Dok je kod nas normalno da prezalogajimo nešto na ulici, u autobusu, ili na radnom mjestu… u Ruandi i Japanu to se smatra neprihvatljivim.

Dodirivanje – Ako grlite ili dodirujete nekog u Kini, Koreji, na Tajlandu ili Bliskom istoku, vjerojatno ćete ga uvrijediti. Što se točno smatra osobni prostor varira od zemlje do zemlje. Primjerice, Amerikanci stoje puno bliže jedno drugome dok razgovaraju od Britanaca.

Pozdravljanje pitanjima – Naše “kako si, što radiš, što ima novo” u Nizozemskoji, npr., smatrat će zabadanjem nosa u tuđu privatnost.

Odbijanje hrane – Dok se u nekim dijelovima Hrvatske očekuje da prvo odbijete ponuđenu hranu prije nego što jedete (osobito u Zagorju u kojem postoji čitav ritaul nuđenja i odbijanja), no u Libanonu bi se zbog takvog poteza domaćini ozbiljno naljutili.Žena hrana

Uzimanje dara bez prethodnog odbijanja – S druge strane, u Japanu i Kini se očekuje da nekoliko puta odbijete dar prije nego što ga uzmete.

“Čišćenje” tanjura – Kada pojedete sve obično znači da vam se obrok sviđa, štoviše mislite da tako dajete kompliment kuharu. No u Kini, Rusiji, na Filipinima i Tajlandu to znači da ste još gladni i da vam domaćin treba donijeti još hrane.

Mondo.rs/Magazin.hr

Povratak na Net.hr