Sve traženije nove usluge na Jadranu

Gosti koji prođu pola Europe kako bi ljetovali u Hrvatskoj traže sve više sadržaja, sunce i more više im nisu dovoljni. Neki su se turistički djelatnici prilagodili tome.

Ljetovanje na moru već dugo nije puko izležavanje u masi ljudi na plažama, ili sjedenje za stolovima prepunim hrane. Turisti koji dolaze na Jadran sve više traže sadržaje koji bi opravdali njihov dolazak s drugog kraja Europe.

Zadovoljni se vraćaju

Ljubiteljima adrenalina takvih doživljaja ne nedostaje, no što s gostima koji se na odmoru žele opustiti, onima s posebnim potrebama, ljudima kojima priroda posla zahtijeva da budu neprestano dostupni…? Posebna su kategorija pak gosti koji putuju sa psima za koje plaćaju naknadu za smještaj u hotelima i apartmanima, a takvih je sve više.

‘Zima je vrijeme kada osmišljavamo i pripremamo nove sadržaje kojima svako ljeto nastojimo ugoditi i razmaziti posjetitelje našeg otoka i grada. Pokušavamo biti originalni pa smo osmislili ‘beach bal’ na plaži Dražica, mjesto na kojem se različitim oblicima opuštanja i vježbanja gosti vraćaju u formu’, objašnjava Nataša Jurina, direktorica TZ Krk.

‘Gosti se ondje opuštaju uz ranojutarnju jogu, rekreiraju uz vodeni aerobik, plešu zumbu… Ti su sadržaji besplatni, no wellness i zdravi kokteli se naplaćuju’, dodaje direktorica, zadovoljna ovogodišnjim rezultatima i povratnim reakcijama gostiju koji se rado vraćaju u Krk.

U zdravo blato besplatno

U jedinoj pješčanoj laguni na našoj obali, onoj u Ninu, sasvim besplatno uživa se u ljekovitom blatu. Direktorica tamošnjeg TZ-a Marija Dejanović ističe posebnosti osam kilometara dugačke Kraljičine plaže.

‘Neotkrivenost Nina iskoristili smo kao svoj adut i upravo zbog toga k nama dolaze gosti željni tišine i netaknute prirode’, kaže direktorica. Dodaje da turizam, sadržaje i infrastrukturu razvijaju postupno pa tako i pristup moru za invalide jer je zdravstveni turizam vrlo tražen.

‘Reading point’ – Zelena laguna, Poreč – Ergonomske ležaljke, potpuna tišina, miris smole i duboka hladovina borova u Zelenoj laguni mjesto su na kojem je prošlog ljeta uređen prvi ‘reading point’ kod nas. Korištenje se ne plaća, a možete onamo i sa psom. Dakako, ako je socijaliziran i neće remetiti mir i druge posjetitelje oaze tišine.

Na vezi cijeli dan, i na plaži – Opatija, Krk, Rijeka – Pokrivenošću bežičnom mrežom, pa i na plažama, pohvaliti se može sve više gradova. U Krku su u taj projekt ušli među prvima, a Wi-Fi imaju i Rijeka, Opatija… Hoteli svojim gostima daju lozinke za pristup.

Za djecu igra, a mami njega – Tučepi, Žnjan, Šibenik – Animacija djece u miniklubovima postoji uz hotele i u turističkim naseljima. Pravi mali dječji grad ima hotelski resort u Novom Vinodolskom. Masažu na plaži nude na više plaža, pa i na ski liftu u Poreču.

Prilagođen ulaz u more – Rab, Cres, Murter… Za prilagodbu plaža za osobe s posebnim potrebama Ministarstvo turizma izdvojilo je oko 1,5 mil. kuna, a uređeno je pedesetak mjesta. U Opatiji je jedna od prvih, a pristup kolicima uređen je odnedavno i u Ninu.

Dobrodošli su i dlakavci – Opatija, Krk, Nin… Turisti koji putuju sa psima traže mjesto za kupanje na kojem je njihov pas dobrodošao. Na Krku je dio plaže uređen, a i tuš je prilagođen. Mnogi turisti upravo se zbog ovakvih sadržaja vraćaju.

Joga, zumba i vježba u moru – Krk, Vodice, Biograd – Od ranog jutra u uvali Dražica na Krku uz instruktore se vježba joga, a kako dan odmiče, organizirani su i drugi sadržaji poput istezanja, vježbanja u vodi, tečajeva plesa za svaku dob. Sve vode iskusni instruktori.

Povratak na Net.hr