IZNENADILI (NE)ZNANJEM

KOLIKO SRBI DOISTA ZNAJU O HRVATSKOJ? Youtuber je ispitivao ljude po Beogradu, a neki su se prilično ‘usosili’

Sve je išlo koliko-toliko glatko dok im nije stao na žulj pitanjem o Nikoli Tesli

Srpski youtuber Filip Dejanović, koji stoji iza kanala “The Sikrt” s gotovo pola milijuna pretplatnika, odlučio je doznati koliko njegovi sugrađani znaju o Lijepoj naši pa je s mobitelom u ruci prošetao ulicama Beograda i snimao njihove odgovore.

View this post on Instagram

1 , 2 , 3…Which one is the best ?

A post shared by TheSikrt (@filip.dejanovic.39) on

Nikad čuo za našu glazbenu divu

Dejanović je započeo najlakšim pitanjem: koji je glavni grad Hrvatske? Svi njegovi ispitanici pogodili su da je riječ o Zagrebu. Zatim ih je pitao koliko Hrvatska ima stanovnika, što su također većinom znali. Neki su, doduše, uz njegovu pomoć, zaključili kako je točan podatak “više od četiri milijuna”.

Kada je došlo do toga da navedu ime novoga hrvatskog predsjednika, neki su Beograđani “zapeli” te nisu znali reći da je to Zoran Milanović. Na pitanje o hrvatskim pjevačima svi su najprije naveli Severinu, dok je jedan stariji gospodin igrao na kartu Tereze Kesovije, za koju, uzgred budi rečeno, sam Dejanović nikad nije čuo.

Pitanje o Tesli podijelilo Beograđane

Od sportaša je Srbima najprije pao na pamet Luka Modrić, dok se djevojke na ovom pitanju nisu odveć proslavile. Neke od anketiranih Srpkinja, naime, nisu znale navesti nijednoga sportaša iz Lijepe Naše. No, hajde, barem je svima poznato da je Hrvatska bila druga na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Mladi youtuber za kraj je ostavio najškakljivije pitanje oko kojega se Hrvati i Srbi često natežu, a to je: odakle je Nikola Tesla? Mnogi su točno odgovorili rekavši kako je slavni izumitelj iz Like. Oni mlađi znali su navesti čak i selo u kojemu se rodio – Smiljan. Ipak, neki Srbi i dalje Teslu svojataju i sa sigurnošću tvrde da je iz – Srbije.

A, koliko Hrvati znaju o Srbiji?

Video se našao na 14. mjestu trendinga u Hrvatskoj i prikupio je više od 120.000 pregleda u dva dana, a youtuber je najavio da dobije li 15.000 lajkova, snima drugi dio u Zagrebu. S obzirom na dosadašnji broj od 16.000 lajkova, možemo očekivati nastavak.

Povratak na Net.hr