PA OVO JE NEVJEROJATNO!

IZ AMERIKE NAM STIŽE REKLAMA KAD NAM NAJVIŠE TREBA! Pazite koja je hrvatska cesta osvanula na popisu ’10 najboljih u Americi’

‘Za savršeno krstarenje uz boje i mirise Mediterana krenite s trajektnog terminala Trpanj prema jugu i srednjovjekovnim zidinama Stona državnom cestom D414’

Gotovo je nevjerojatno da se Hrvatska našla na popisu “najboljega u Sjevernoj Americi”, ali to je upravo učinio vodeći automobilski portal. Američki Motor1 sastavio je popis 10 najboljih prometnica u Sjevernoj Americi i na njega je uvrstio cestu u Hrvatskoj!

“Kamo ćete krenuti na svoje prvo putovanje nakon karantene?”, pitao je novinar Brett Evans svoje čitatelje prije nego što je preporučio deset svojih najdražih cesta. U obzir je uzeo tehničku zahtjevnost, asfalt, vizure, pejzaže i sve ono što uljepšava život putnicima kada krenu na “joy ride” nekim pravcem.

Američkim klasicima pridodao ‘neklasičnu’ cestu u Hrvatskoj

Brett se slaže kako postoji mnogo načina za definiranje ugodnoga putnog iskustva, pa se u svojemu izboru “10 najboljih” fokusirao prije svega na ceste koje pružaju jedinstven doživljaj, putovanja, a ne samo brze zavoje i još brže pravce.

Tako je preporučio klasike poput U.S. Highway 20, pravca u državi Idaho, State Route 140 u Kaliforniji, koja vodi u Nacionalni park Yosemite, Dempster Highway na Teritoriju Yukona u Kanadi, Imogene Pass i “Million Dollar Highway” u Koloradu, a zanimljivo, američkim cestama Evans je dodao još samo jednu cestu iz “ostatka svijeta” i to  – u Hrvatskoj!

PAZITE KAKO NA BALIJU KAŽNJAVAJU ONE KOJI SE NE DRŽE MJERA: Nemaš masku? Odmah na pod i radi sklekove!

‘Pravac s nevjerojatnim krajolicima uz Jadransko more’

Međutim, ovaj ugledni novinar čak se nije vodio nekim ovdašnjim klasicima, kao što su Jadranska magistrala, Majstorska cesta ili već stotinu puta opjevana državna cesta D-106 na Pagu. Evans je za prvu vožnju nakon pandemije preporučio državnu cesta D414 na poluotoku Pelješcu, koja povezuje Trpanj i Ston.

“Za savršeno krstarenje uz boje i mirise Mediterana krenite s trajektnog terminala Trpanj prema jugu i srednjovjekovnim zidinama Stona državnom cestom D414. Utilitarni službeni naziv ceste označava upravo pravac s nevjerojatnim krajolicima uz Jadransko more, sa surim i impozantnim vapnenačkim brežuljcima s jedne strane ceste, dok je s druge strane ostavljeno mjesto bujnim obalnim linijama i vegetaciji. Cesta D414 je mjestimično uska, ali s puno zavoja i klasičnom europskom trakom po sredini, što olakša vožnju. Pravac D414 povezuje se s D8 Jadranskom magistralom, na njenu južnom kraju”, detaljno je argumentirao svoj neobičan odabir.

Zašto je odabrao baš D414 kao dodatak uz 10 američkih prometnica, Evans nije objasnio, ali očigledno je kako autor jako dobro poznaje južni dalmatinski kraj te je vjerojatno vlastito iskustvo preporučio svim čitateljima portala Motor1.

Povratak na Net.hr