PRVI PUTNIK

I TATA BI, SINE: Ovom tinejdžeru je posao letjeti prvom klasom, piti šampanjac i stavljati slike na Instagram

Zamislite da ste prvi i jedini putnik novog aviona, da vas dočekaju šampanjcem, da smijete zaviriti u svaku kabinu i možete sjediti gdje god poželite. Kada ste analitičar avijacije, ekskluzivni pristup ovom privilegiranom svijetu je svakodnevica.

Devetnaestogodišnji Alex Macheras ima zadatak putovati tek proizvedenim zrakoplovima, sam s posadom, i prenositi preko društvenih mreža Instagrama i Twittera dojmove budućim putnicima, ali i svjetskim medijima u avio-industriji, piše Daily Mail.

On je u samo jednoj godini obišao sve kontinente, osim Antarktike.

VIP STJUARDESA OTKRIVA ŠTO SE SVE DOGAĐA U PRIVATNIM AVIONIMA: ‘Bilo je tu i potpuno ludih zahtjeva…’

Aleks kaže da je predstavljanje novog aviona luksuzna ceremonija poput dodjele Oscara, koju prate razne svečanosti, koncerti poznatih glazbenika i uz kumstva popularnih glumaca. Na kraju ceremonije se svečano otkriva nova letjelica.

“Često se prije polijetanja moramo rasporediti posvuda po avionu, jer je prazan, moramo uspostaviti ravnotežu za uzlijetanje”, kaže Macheras.

Kada avion uzleti, stariji članovi posade mogu slobodno šetati avionom, piti šampanjac, bogato večerati (hranu koja se obično ne služi na letu) i razgledati kabine.

“Novi avioni mirišu divno, poput novih automobila, samo bolje. Sve je novo i zaista je nevjerojatni osjećaj ležati u kabini poslovne klase, znajući da ste prva osoba koja je bila tu”, priča oduševljeni tinejdžer.

Analitičar isprobava svaku kabinu i svako sjedalo, dijeli slike na svom profilu na Instagramu i daje savjete koje je najbolje mjesto za sjedenje u tom zrakoplovu.

Ovisno o vremenu polijetanja, Macheras može prenoćiti u luksuznim kabinama, međutim, nemaju ih svi avioni. U tom slučaju će prespavati na nekom od sjedala.

Kaže da su sam interijer aviona, kao i prateća tehnologija dosta napredovali, ali štu god da slijedi u nekoliko idućih godina, on će biti tu, sa šampanjcem u ruci.

No, osim čaše šampanjca i biranja sjedala koje poželi, Alex kaže da druge pogodnosti uključuju u sjedenje s kapetanima u kokpitu.

“Na nekim letovima, uključujući probni let sa serijom zrakoplova Bombardier C, vrata kokpita po zakonu smiju ostati otvorena”, kaže.

“Pogled iz pilotske kabine ‘jači’ je od bilo kojeg drugog pogleda – to je sitnica, ali ovaj posao čini tako posebnim”, zaključio je Alex.

Povratak na Net.hr