Srce aktivnog odmora

Kamo za vikend? Tamo gdje je dobra hrana, vino, predivna priroda i more biciklističkih staza. Dobrodošli u Požeško-slavonsku županiju!

Sadržaj omogućava: TZ Požeško-Slavonske županije

Situacija s koronom promijenila je naše ustaljene navike. Iako nismo više, na svu sreću, zatvoreni u kuće, putovanja koja smo planirali, poglavito izvan naših granica pala su u vodu. Zato je sada odlično vrijeme za istraživanje svih ljepota naše zemlje

Slavonija je oduvijek u našim glavama bila percipirana kao regija u kojoj se dobro jede i pije, a na svakom uglu će vas dočekati nasmijani lokalni ljudi kojima je čašćenje i gošćenje valjda najvažnija stvar na svijetu. Obogaćivanjem turističke ponude Slavonija se postavila na kartu Hrvatske i kao obavezna destinacija za sve ljubitelje aktivnog turizma  koji je sve traženiji na svjetskoj razini. Drugim riječima, Slavonija nudi predivan spoj boravka u prirodi, raznih aktivnosti i eno-gastronomskih užitaka.

Slavonija je zapravo nedovoljno istraženi turistički dragulj, prvenstveno radi sadržaja koje nudi. Pa krenimo…

Destinacije

Doista je mnogo lokacija u Požeško-slavonskoj regiji u kojima možete uživati. Iako postoji predodžba kako je ovaj kraj protkan isključivo ravnicama, to baš i nije u potpunosti točno. U ovom kraju postoje planine i gore, čija podnožja krase nadaleko poznati vinogradi, dok su viši dijelovi uglavnom pod šumom. Sadržaja i lokacija koje valja posjetiti doista je mnogo, a u nastavku donosimo prijedloge…

Park prirode Papuk

 

Park prirode Papuk

Po svojoj definiciji, Park prirode Papuk je brdsko planinsko područje koje se dijelom prostire na području Požeško-slavonske županije. Sam Papuk je najviši vrh istoimene hrvatske planine Papuk, koja se proteže kroz Slavoniju u Hrvatskoj. Njegova površina veličine 336 km² obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština zbog čega je postao član Europske i Svjetske mreže Geoparkova, te prvi Geopark u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a. Konkretno, dana 23.travnja 1999. godine Papuk je dobio status zaštićenog parka prirode.

Adrenalinski park Duboka

Adrenalinski park Duboka

Umjetna stijena, drvene gljive, viseći mostovi i mreže, leteći skateboard i neodoljivi zip-line – Adrenalinski park Duboka novi je adut Parka prirode Papuk koji se u kratko vrijeme prometnuo u adrenalinsku top atrakciju ovog dijela Lijepe Naše! Pustolovi svih generacija, željni aktivnog odmora, adrenalina i zabave, od ljeta mogu isprobati vlastitu spretnost na dva vrhunski opremljena poligona u novootvorenom Adrenalinskom parku Duboka u prekrasnom Parku prirode Papuk. Poligon namijenjen odraslima sastavljen je od 12 elemenata u sklopu kojeg je i zip line, a djeca i oni oprezniji mogu se okušati u poligonu s devet elemenata. Penjanje po umjetnoj stijeni, trčanje po drvenim gljivama koje vise između drveća, prelazak preko drvenih visećih mostova, ali i mreža, zip-line i pregršt drugih izazova – osjećat ćete se poput glumca u pustolovnom filmu.

Državna ergela Lipik

Državna ergela Lipik

Uzgoj lipicanaca u Republici Hrvatskoj proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom, a u Lipiku je 70-ak lipicanaca. Turistička ponuda Državne ergele Lipik oduševit će ljubitelje životinja i prirode. Dođite u posjet i naučite više o lipicancima, fotografirajte ih, upišite školu jahanja, provozajte se kočijom kroz perivoj ili se okušajte u rekreativnom i terenskom jahanju obroncima Psunja.

Najstariji vinski podrum u Hrvatskoj

 Najstariji vinski podrum u Hrvatskoj

Nekadašnja isusovačka rezidencija, obnovljeni Dvorac Turković pripada najljepšim spomenicima bogate kulturne baštine Slavonije. Nastao je na ostacima cistercitske opatije, a sadrži vinski podrum iz 1232. godine, jedan od najstarijih podruma u Hrvatskoj u kojemu je, prema predaji, boravila i carica Marija Terezija 1741. godine. Posebna značajka ovoga podruma je gotovo 800 godina neprekinute vinske proizvodnje.

Kompleks kurije Janković

Kompleks kurije Janković

Gradski muzej Pakrac nalazi se u središtu grada na kompleksu vlastelinstva Janković. U njemu možete saznati sve o prvoj kovnici novca u Hrvatskoj – onoj koja je kovala prvi hrvatski novac od 1256. do 1260. godine. Slavonski banovac (moneta banalis) u Muzeju grada Pakraca možete i sami iskovati te ga zadržati kao uspomenu.

Vinske ceste

Vinske ceste

Vinarstvo u Požeško-slavonskoj županiji ima dugu tradiciju. Ovo područje zbog svog je položaja iznjedrilo brojna kvalitetna vina, prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Uputite se na neku od 3 vinske ceste kako bi uživali u bogatoj ponudi: Vinska cesta Vinogorja Požega-Pleternica, Vinska cesta Vinogorja Kutjevo i Vinska cesta Vinogorja Pakrac. Uživajte u biranoj kapljici vrhunskih vina i gostoprimstvu slavonskih vinara te pogledu na raskošni slavonski vinograd.

Perivoj u Lipiku

Perivoj u Lipiku

Stoljetni perivoj u Lipiku smatra se jednim od najljepših u istočnoj Hrvatskoj. Zaštićen 1965. godine kao “spomenik parkovne arhitekture” idealno je mjesto za relaksaciju. Vrijednost perivoja, uz bogatstvo brojnih biljnih vrsta, očituje se i u tome da palme na splitskoj rivi potječu iz lipičke vrtlarije u kojoj je godinama radila obitelj Kostlivy.

Velika, planinarsko polazište

Velika, planinarsko polazište

Velika, naselje na južnim obroncima Papuka predstavlja glavnu polazišnu točku za planinu Papuk iz Požeško-slavonske županije. Nalazi se 12 km sjeverno od Požege na nadmorskoj visini od 273 m i dio je Parka prirode i Geoparka Papuk. Iznad Velike izdiže se stari Velički grad, a uz nju prolazi rijeka Veličanka. Birajte između šetnje, planinarenja, vožnje biciklom ili trčanja, a u blizini Velike pronađite Stijene Sokoline i isprobajte sportsko penjanje.

Gastronomija

Slavonska gastronomija poznata je po svojim konkretnim, tradicionalnim jelima, u koja se Slavonci ne libe dodavati začine, među kojima je omiljeni paprika. U tom dijelu ta kuhinja podsjeća na mađarsku, no i drugi utjecaji se mogu osjetiti u njihovoj hrani. Kako je Požeško-slavonsko područje oduvijek bilo bogato ribom, logično je bilo da će riječna riba biti redoviti dio njihovih jelovnika. Za prste polizati su specijaliteti pravljeni od riječnih riba poput dimljenog šarana, prženog soma, smuđa i pastrve. Dimljena riba može biti i kratko pržena ili pečena na roštilju, a pašteta od pastrve jedan je od poznatijih namaza koji se često sprema u Požeško-slavonskoj županiji. Putevima onih koji su ga probali, odjekuje šaran na rašljama. Ipak, jelo za koje se nadaleko čulo jest fiš paprikaš u kojem je utkano svo bogatstvo slavonskih rijeka i jezera jer u njega idu barem dvije vrste ribe. Svakako valja spomenuti i bogatu ponudu suhomesnatih proizvoda, među kojima je definitivno najpoznatiji kulen.

Kada pričamo o vinu, Slavonci su tu također pravi maheri. Kako je Slavonija pogodno podneblje za uzgajanje vinove loze, u Požeško-slavonskom području niklo je više od 30 vinarija koje se protežu kroz tri vinske ceste pod imenom Slavonske puti, na području Papuka, Krndije, Psunja te brdovita područja Zlatne doline. Zamislite samo šetnju tim cestama, uživanje u prirodi i wine-tasting u tim vinarijama. To je iskustvo koje sigurno nećete zaboraviti. Ako ste ljubitelj tradicijonalnih specijaliteta, na stranicama Turističke zajednice Požeško-slavonske potražite restorane koji imaju oznaku Okusi Zlatne Slavonije.

Okusi Zlatne Slavonije

Kako provesti vrijeme? Aktivno!

Aktivnosti u Požeško-slavonskoj županiji ne nedostaje te je sigurno da će joj se, svaki ljubitelj aktivnog odmora kada jednom okusi Slavoniju, redovito vraćati. Od planinarenja, preko kupanja i biciklističkih sadržaja, vrijeme ćete vrlo lako popuniti zanimljivim sadržajima.

 • Planinarenje
  U Požeško-slavonskoj županiji postoje brojne planinarske staze koje će vas navoditi da je istražite sve više i više. Pogledi s vrhova su izvanredni, a u ugostiteljskim objektima se okrijepite uz pomno spremljena lokalna jela i prikupite energiju za nove aktivnosti. Kada ste u planini, ne zaboravite ponijeti opremu i javite drugima kojim stazama se planirate kretati.
 • U potrazi za vodenim osvježenjem
  Bilo da je ljeto ili zima, u Požeško-slavonskoj županiji možete uživati i u kupanju. Ljeti i zimi su vam na raspolaganju bazeni, dok se zimi opustiti možete u toplicama. Osim po prirodi koja se pamti, Požeško-slavonska županija poznata je po brojnim lovištima u kojima mogu uživati lovci i ribiči, stoga se upustite u avanturu i uživajte boraveći u prirodi.
 • Pogled iz zraka
  Volite li ekstremne sportove i ljubitelj ste visina, ono što obavezno trebate isprobati kad ste u Požeško-slavonskoj županiji je paragliding, odnosno padobransko jedrenje. Upoznajte prirodne ljepote županije iz zraka i upustite se u zračnu avanturu.
 • Razgledavanje na konju
  Nezaobilazno mjesto tijekom posjete Požeško-slavonskoj županiji je Državna ergela Lipik na kojoj vas čekaju lipicanci. Volite li jahati, ovo je pravo mjesto za vas. Lipički lipicanci oduševit će vas svojom pojavom, a uživati mogu i mali i veliki. Provozajte se gradom na kočiji kad će vam društvo praviti lipicanci, a priključiti se možete i školi jahanja.
 • Biciklizam
  Ovo je područje koje razbija uobičajenu percepciju “ravne” Slavonije s obzirom da se ovdje uz ravnice s plodnim oranicama nalaze planine i gore, šumoviti viši dijelovi, te vinogradi i zelene oaze u njihovom podnožju. Idealno za vožnju na dva kotača. Istražite područje naše županije biciklom.

Servisne informacije

U Požeško-slavonskom kraju ćete se odmoriti i zabaviti bilo da ste se odlučili posjetiti ga na jedan dan, provesti vikend ili više dana.

Smještaj

Slavonci, nadaleko poznati kao dobri domaćini, rado će vas ugostiti u svojim objektima, ovdje pronađite smještaj za sebe: https://tzzps.hr/smjestaj/

Vodič – mobilna aplikacija

Za lakše snalaženje u Požeško-slavonskom kraju, savjetujemo vam da preuzmete mobilnu aplikaciju Panonia tour u kojoj možete pronaći sve sadržaje Požeško-slavonske županije: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plavatvornica.panonia2&hl=en

Biciklističke rute

Požeško-slavonska županija ima brojne biciklističke rute koje vode kroz netaknutu prirodu, ovdje pronađite sve rute i krenite pedalirati: https://tzzps.hr/wp-content/uploads/2019/12/Bike-vodic-Pozesko-slavonske-2018-FINAL.pdf

Brojna događanja

Planirajte svoj posjet i prema brojnim događanjima koja se odvijaju u Požeško-slavonskoj županiji. Ažurirani kalendar potražite ovdje: https://tzzps.hr/dogadanja/


Sadržaj nastao u suradnji s TZ Požeško-Slavonske županije