PATROLIRAO PEARL HARBOUROM

PRVE FOTOGRAFIJE SPEKTAKULARNOG OTKRIĆA: Olupina broda koji je ispalio prvi američki metak u 2. svjetskom ratu

Američki vojni brod Ward patrolirao je na ulazu u Pearl Harbour. Potonuo je nakon napada japanskih kamikaza, a njegova je olupina otkrivena neposredno prije godišnjice napada na havajsku vojnu bazu.

Objavljene su prve snimke potopljenog broda američke ratne mornaroce za kojeg se vjeruje da je ispalio prvi američki ‘metak’ u Drugom svjetskom ratu. Olupina broda nalazi se na dnu Pacifika, nedaleko obale Filipina, a ovaj pothvat je financirao milijarder Paul Allen, suosnivač Microsofta.

Brod Ward, klase Wickess, patrolirao je na ulazu u Pearl Harbour kad su japanske zračne snage napale tu havajsku vojnu bazu. Sat vremena prije napada posada Warda zamijetila je mini podmornicu koja je slijedila brod USS Antares u luku. Ward je ubrzao prema podmornici ne bi li je zaustavio. U roku od tri minute otvorio je paljbu. Vjeruje se kako je to bila prva paljba koju je američka vojska otvorila u Drugom svjetskom ratu.

No, Ward nije potonuo pri napadu na Pearl Harbour. Tri godine nakon tog napada ovaj je brod patrolirao oko Filipina kad ga je napalo nekoliko kamikaza. Odmah su uzvratili paljbu i pogodili jedan zrakoplov koji se srušio na palubu broda koji je potom planuo i nedugo nakon toga potonuo. Cijela posada uspjela se spasiti.

Perjanica ovog Allenovog projekta je R/V Petrel (istraživačko plovilo) koje je opremljeno naprednom podvodnom tehnologijom što ga čini jednim od nekoliko plovila koji moguistraživati do 3 i pol milje ispod površine vode.

Allenovi istraživački pothvati do sada su doveli do otkrića broda USS Indianapolis, japanskog borbenog broda Musahi i talijanskog razarača Artigliere.

Povratak na Net.hr